Eksplozija u Sankt Peterburgu: Putinovom vojnom blogeru dali kip s bombom i ubili ga

0
249
blank
Foto: Telegram

U Sankt Peterburgu danas je došlo do eksplozije u jednom od elitnih kafića. Prema posljednjim informacijama, poginula je jedna osoba, a najmanje 23 je povrijeđeno. Hospitalizirano je 18 osoba među kojima je i jedna maloljetna osoba, četiri je u teškom stanju.

Policija je zaprimila informaciju o eksploziji u 18:13 sati, hitne službe su odmah krenule na mjesto nesreće. Prema najnovijim informacijama, poginula je jedna osoba, a to je poznati proputinov vojni bloger Vladlen Tatarski koji je izvještavao o ratu u Ukrajini.

Ove večeri se u kafiću bilo organizovano predavanje Tatarskog o tome kako izvještavati sa žarišta i šta znači biti vojni dopisnik.

Izvori RIA Novosti su saopštili da je eksplozivna naprava bila napunjena gelerima i sakrivena u figurici koju je jedan od učesnika poklonio blogeru. Prema izvorima TASS-a, snaga uređaja je bila jača od 200 grama TNT-a.

Večer je organizirao diskusioni klub “Cyber ​​Front Z”. Klub je redovno organizovao sastanke u ovom kafiću.

Šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin je u julu 2022. godine saopštio da kafić Street Food Bar 1, u kojem se danas dogodila eksplozija, pripada njegovoj kompaniji Concord. Ranije se na mjestu kafića nalazio restoran Prigožina, a u blizini je i njegov hotel Trezzini Palace.

Tužilaštvo okruga Vasileostrovsky u Sankt Peterburgu organizovalo je inspekciju. Viktor Melnik, tužilac Sankt Peterburga, stigao je na lice mesta kako bi koordinirao radnje hitnih službi i agencija za provođenje zakona. Među povrijeđenima je i jedna nepunoljetna osoba.