Emirati se pripremaju za ramazan, uvode se stroge mjere i ograničenja

0
474
blank
Foto: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati u utorak su uveli niz strogih socijalnih mjera koje će se provoditi tokom svetog mjeseca ramazana, kao dio ograničenja i borbe protiv širenja Covida-19.

Predstavnici Nacionalnog tijela za upravljanje krizama i katastrofama u Emiratima (NCEMA) kazali su da stanovnici i građani moraju izbjegavati večernja okupljanja i razmjenu hrane kako bi prekinuli post, osim članova istog domaćinstva.

“Radi zdravlja i sigurnosti društva, savjetujemo svima da izbjegavaju večernja okupljanja tokom ramazana, ograničavaju porodične posjete i izbjegavaju distribuciju i razmjenu obroka između domova i porodica”, napisali su na Twitter profilu NCEMA, dodajući da “samo članovi iste porodice koji žive u istoj kući mogu dijeliti obroke ”.

U Emiratima je od marta 2020. godine zabilježeno 432.364 zaraženih koji su imali pozitivan test na Covid-19 i 1.414 smrtnih slučajeva. Zemlja je nedavno pokrenula kampanju vakcinisanja i upotrijebila 6.830.369 doza, navodi NCEMA.

UAE se svrstava u vodeće zemlje na svijetu, zajedno sa Bahreinom, po procentu vakcinisanog stanovništva.

Iz NCEMA su kazali da restoranima neće biti dozvoljeno da nude i distribuiraju iftar u zatvorenom, a službe za dostavu treba da poštuju mjere socijalnog udaljavanja i da budu ograničene na radne stambene jedinice.

“Teravih-namazi će se održavati prema svim mjerama predostrožnosti”, tweetovao je NCEMA. Teravije će biti ograničene na najviše 30 minuta.

Porodicama i pojedincima koji bi željeli donirati hranu ili napraviti šatore za iftar savjetuje se da se koordiniraju sa humanitarnim organizacijama, jer će se “poduzeti pravne mjere protiv svih prekršilaca, bilo pojedinaca ili institucija”.

Iz NCEMA su naglasili da se “može uživati u duhu svetog mjeseca ramazana, kao što je moguće, uprkos društvenom udaljavanju, ostati u kontaktu sa porodicom i prijateljima koristeći društvene medije i digitalne platforme “.

Izvor: Klix.ba