Erdogan: Cilj operacije u Afrinu je očistiti region od terorističkih elemenata

0
791
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju turskim vojnicima tokom posjete Operativnom centru u Hatayu, gradu na jugu Turske, izjavio da je cilj operacije u Afrinu, koja se, kako je rekao, provodi radi jačanja nacionalne sigurnosti, očistiti region od terorističkih elemenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je i kako turski vojnici u okviru operacije “Maslinova grana” u Afrinu obavljaju, kako je rekao, uzvišeni zadatak.

Poručio je da će operacija potrajati sve dok ne budu ostvareni zacrtani ciljevi, te dodao da Turska nema pretenzije na teritorij bilo koje zemlje, naglašavajući da će Afrin, nakon što bude očišćen od terorističkih elemenata, biti predat žiteljima tog mjesta.

Na kraju je istakao da će čišćenje regiona od terorista ubrzati i sam proces povratka Sirijaca u njihovu domovinu.

Turske snage i Slobodna vojska Sirije šesti dan operacije “Maslinova grana” napreduju ka centru Afrina sa sjevera, zapada i sjeverozapada, a dosad su oslobodili najmanje 14 tačaka. Neutralizirano je više od 300 terorista.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.). Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.