Erdogan: Naše operacije nisu usmjerene protiv Kurda, već protiv terorista

0
906
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nema aspiracije prema teritoriji Sirije i poručio da će operacija turskih snaga u Afrinu biti okončana nakon što ciljevi budu postignuti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obraćam se cijelom svijetu, naša zemlja ne cilja ni pedlja ničije teritorije, nikad to nismo ni radili”, kazao je Erdogan na ceremoniji dodjele nagrada Industrijske komore u Ankari.

On je kazao da će operacija “Maslinova grana” u Afrinu biti okončana nakon što ciljevi budu postignuti, baš kao što je to bio slučaj i s operacijom “Štit Eufrata”, koju su turske snage prošle godine izvele na sjeveru Sirije.

Također je kazao da operacije turskih snaga nisu usmjerene protiv Kurda, već protiv terorista.

“Otvoreno kažem da mi nemamo nikakvih problema s našim državljanima Kurdima i ne radi se tu ni o kakvom kurdskom koridoru, već se radi o tome da mi uništimo teroristički koridor”, poručio je Erdogan.

Naglasivši da je operacija uništavanja terorističkih organizacija u Afrinu nacionalni sigurnosni interes Turske, Erdogan je kazao da su teritorijalni integritet Sirije i sigurnost ljudi i imovine njeni glavni ciljevi.

Erdogan je kritikovao vlasti SAD-a koje od Turske traže da prostorno i vremenski ograniči operaciju.

“Pitao bih SAD da li je imao specifično vrijeme operacije u Afganistanu i kada će to završiti. Ušli ste u Irak i prije nego smo mi došli na vlast. Još uvijek ste tamo i je li vam istekao period operacije”, kazao je Erdogan.

Naglasivši da turske snage ne namjeravaju ostati u Siriji, Erdogan je kazao kako zna kada i kako će se povući, a da za to nema namjeru tražiti ničije odobrenje.

Turski predsjednik dalje tvrdi da kritičari turske operacije u Afrinu ne mare ni za budućnost sirijskog naroda, ni za rješavanje problema u toj zemlji.

Kazao je da turske snage sigurnosti unutar turskih granica i van njih provode jednu od najvećih borbi u bližoj historiji te zemlje. Dodao je da je u toku historijska operacija koja neće negativno utjecati na tursku ekonomiju.

“Niko ne može znati kada će rakete, poput onih koje su jučer pogodile naš Reyhanli, za metu imati neki evropski ili američki grad. Uskoro će terorističke grupe biti eliminirane, a kurdski, arapski i turkmenski narodi će nam biti zahvalni na tome”, kazao je Erdogan.

Turske oružane snage su u subotu započele operaciju “Maslinova grana” s ciljem neutralizacije terorista PYD/PKK-a i ISIS-a u pograničnoj sirijskoj regiji Afrin.