Erdogan: Nastavit ćemo gaziti teroriste, bez obzira ko je uz njih

0
909
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako opozicione snage Slobodne vojske Sirije nisu teroristička organizacija, već nacionalna organizacija koja brani svoju zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan danas se obratio članovima stranačkog kluba zastupnika u parlamentu i tom prilikom oštro kritikovao čelnike opozicione Republikanske narodne partije (CHP) koji su Slobodnu vojsku Sirije nazivali terorističkom grupom.

“Slobodna vojska Sirije nije teroristička organizacija, već nacionalna organizacija koja brani svoju zemlju i koju čine brojne etničke grupe“, kazao je Erdogan i dodao da se turske oružane snage sa Slobodnom vojskom Sirije bore protiv terorističke organizacije PYD/PKK.

Erdogan je kazao da je od početka operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin poginulo najmanje 16, a ranjeno 100 boraca Slobodne vojske Sirije.

Turski predsjednik Erdogan je zahvalio sirijskim izbjeglicama zbrinutim u Turskoj koje su se prijavile turskoj vojsci i žele kao dobrovoljci učestvovati u borbi protiv terorista u Afrinu.

“Nećemo stati dok u potpunosti ne uklonimo sve terorističke prijetnje na našoj granici i dok se 3,5 miliona sirijskih izbjeglica ne mogne sigurno vratiti iz Turske u Siriju. Nastavit ćemo gaziti teroriste na način kako smo to i kazali i ne gledajući ima li ko uz njih“, poručio je Erdogan.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.