Erdogan: Počela vojna operacija u Afrinu

0
1188
blank

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je u Afrinu, koji je pod kontrolom Kurda, počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje.

“Uništit ćemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u Jarabulusu i Al-Babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Naredni je Manbij”, rekao je Erdogan.

Ranije je javljeno da je turska vojska započela nove artiljerijske napade na kurdske milicije na sjeveru Sirije, u iščekivanju kopnene invazije, prenosi AFP.

Saopćeno je da se radi o legitimnoj samoodbrani pri čemu kurdske snage koriste izbjegličke kampove u regiji Afrin odakle napadaju tursku teritoriju.

Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker je izvijestila ranije da je Turska istočno od Afrina mobilizirala gotovo 15 hiljada boraca Slobodne sirijske vojske.

Erdogan zaprijetio kopnenom akcijom

“Situacija u Afrinu se zakuhava. Turska sve više granatira Afrin. Ovo se podudara sa retorikom koja dolazi iz Ankare zadnjih sedam dana”, izvijestila je.

Turska smatra da regiju Afrin kontrolira Kurdska radnička partija (PKK) koja je proglašena terorističkom.

U petak su turske snage artiljerijskom paljbom gađale sirijsku teritoriju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zaprijetio kopnenom operacijom u kojoj bi učestvovali i pripadnici sirijske opozicije koje podržava Ankara s namjerom da se protjeraju kurdske milicije iz te granične oblasti.

No, kurdske su milicije bile jedan od glavnih saveznika SAD-a u borbi protiv oružane grupe ISIL u Siriji.