Erdogan prelomio: Turska će ograničiti ruski pristup Crnom moru

0
601

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da Turska ne može napustiti svoje veze s Rusijom ili Ukrajinom, dodajući da će Ankara provesti pakt o pomorskom prolazu iz svojih moreuza kako bi spriječila eskalaciju rata, prenosi Reuters.

Turska je u nedjelju rusku invaziju opisala kao “rat”, što joj je omogućilo da se pozove na član međunarodnog sporazuma iz 1936. koji će ograničiti prolaz nekih ruskih plovila iz turskih moreuza. Turska dijeli pomorsku granicu s Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze s obje zemlje, navodi Guardian.

Govoreći nakon sastanka vlade, Erdogan je kritizirao, kako je nazvao, “neodlučan” stav SAD-a i zapadnih sila prema invaziji na Ukrajinu, rekavši da je takav pristup znak propadanja međunarodnog poretka.

Rekao je da Turska neće popustiti u pogledu svojih obveza prema svojim saveznicima, uključujući NATO, ali da također ne može okrenuti leđa “nacionalnim interesima” u svojoj regiji. Ponovio je kako smatra da je ruska invazija neprihvatljiva.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Turska upozorila sve zemlje da ratni brodovi ne prolaze kroz turski moreuz od početka rusko-ukrajinskog rata.

“Upozorili smo sve priobalne i neobalne zemlje da ne šalju ratne brodove kroz moreuz”, kazao je Cavusoglu nakon sjednice kabineta u Ankari, glavnom gradu Turske.

Podsjetio je da u slučaju rata ovlasti u tjesnacima u potpunosti pripadaju Turske.

“Ako Turska nije strana u ratu, zaraćene zemlje imaju ovlaštenje da ne šalju svoje brodove kroz moreuz. Ako se ratni brod vraća u svoju bazu u Crnom moru, prolaz nije blokiran. Mi samo primjenjujemo odredbe iz Konvencije iz Montroa”, kazao je Cavusoglu te dodao:

“Proveli smo ono što Konvencija iz Montroa nalaže, i provodit ćemo to i nadalje. Do danas nije bilo prolaza niti zahtjeva za prolaz kroz moreuz. Do sada, Rusi su pitali hoćemo li provesti Konvenciju iz Montroa, ukoliko bude potrebno. Rekli smo im da ćemo se striktno pridržavati sporazuma.”

Prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine, Tursla može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

Izvor: Agencije