Erdogan: Šta očekujete da uradimo dok naši građani ginu tokom molitve

0
1067
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan upitao je danas u Istanbulu šta se to od Turske očekuje da uradi, dok građani ove zemlje ginu tokom molitve u džamiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u Istanbulu na ceremoniji svečanog otvaranja tunela između istanbulskih četvrti Kasimpasa-Haskoy. Tom prilikom Erdogan se osvrnuo na aktuelna dešavanja, a u fokusu je bila borba protiv terorizma.

“Dok se sa druge strane naše granice izvodi na hiljade napada bombama i raketama, dok naši građani ginu i bivaju ranjavani u džamijama, kućama, dućanima i na ulici, šta zapravo od nas očekujete da uradimo? To je PYD, YPG i ISIS. To su bezbožne terorističke organizacije. Kako ćete objasniti to što naši građani ginu tokom namaza, moleći se u džamiji?”, upitao je Erdogan.

Istakao je kako je cijeli svijet shvatio da je Kandil šef teroristima u Siriji.

“Iako je cijeli svijet shvatio da je Kandil šef terorističke organizacije u Siriji, no jedan naš saveznik to ne prihvata. Ali, nezaboravite da je nemoguće poricanjem ukloniti istinu”, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako njegova zemlja neće tolerisati bilo kakav napad na njenu nezavisnost i budućnost.

“Oni koji nam pružaju ruku prijateljstva, uzvratit ćemo istom mjerom. Oni koji od nas traže da im pomognemo, polovit ćemo komad hljeba. Ali nećemo tolerisati nikoga ko napadne nas, našu nezavisnost i budućnost. Kako god se ta teroristička organizacija zvala, FETO, ISIS, PKK-a, PYD ili YPG. Svaku od njih ćemo uz Božiju pomoć porazit”, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Ceremoniji je prisustvovao i turski premijer Bibali Yildirim, a on je u svom obraćanju rekao kako će antiterorističke operacije biti nastavljene sve dok u potpunosti ne budu sigurne granice Turske, te životi i imovina građana te zemjle.

“Sve dok u potpunosti ne budu sigurne naše granice, kao i životi i imovina naših građana, operacije će biti nastavljene. Nikada nećemo dozvoliti da se na jugu naših granica formira teroristička zona”, poručio je Yildirim.