Erdogan: Turkiye neće pokleknuti pred terorizmom, odgovorni za napad biće identifikovani

0
279
blank

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se javnosti nakon eksplozije na istanbulskoj aveniji Istiklal. Erdogan je u obraćanju rekao kako je poginulo najmanje šest osoba, a da su 53 povrijeđene.

Obraćajući se na konferenciji za novinare prije posjete Indoneziji na 17. samit G-20, Erdogan je rekao da se prema prvim informacijama guvernera može sumnjati da je eksplozija teroristički akt.

Prvi podaci takođe pokazuju da je jedna žena umiješana u eksploziju, rekao je turski čelnik i dodao da će svi počinioci biti identifikovani.

“Napori da se terorizmom preuzme kontrola nad Turkiye i turskom nacijom neće dati rezultate. Turkiye neće pokleknuti pred terorizmom. Identifikovaćemo sve odgovorne za napad”, dodao je Erdogan.

“Naš narod treba biti siguran da će počinitelji biti kažnjeni kako zaslužuju otkrivanjem svih elemenata koji stoje iza napada u ulici Istiklal. Ima šest smrtnih slučajeva, od kojih su četiri na mjestu zločina, a dva su u bolnicama, broj sam dobio od našeg guvernera Istanbula. Broj pvorijeđenih je 53. Osim toga bilo je ogrebotina i sličnih povreda.. Brojevi se mogu mijenjati. Ovo je broj koji sam lično dobio od našeg guvernera”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan je kazao i kako se u napadu osjeća smrad terorizma, ali da je prerano davati konačne zaključke.

Ranije je guverner Istanbula Ali Yerlikaya izjavio da se eksplozija dogodila oko 16.20 sati po lokalnom vremenu, a na mjesto događaja upućeni su službenici policije i hitne pomoći. Uzrok eksplozije nije odmah bio jasan.

blank