Erdogan: Turska je spremna svoju vakcinu podijeliti sa svima

0
448
blank
Foto> Depositphotos

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao kako su spremni domaću vakcinu, podijeliti sa svima, a ne koristiti je samo za sebe.

Erdogan je džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, klanjao u džamiji Hz. Ali na Uskudaru, u Istanbulu, a potom s obratio javnosti. Erdogan je odgovorio i na pitanje novinara za komentar u vezi prijedloga da formula proizvedenih vakcina bude javna za sve zemlje koje imaju mogućnost proizvodnje.

“Nauka pripada cijelom čovječanstvu. Kada je u pitanju nauka, ne smije biti ljubomore. Pogrešan je pristup ‘mi smo proizveli i nikome nećemo dati’, pogotovo kada je riječ o ljudskom zdravlju”, smatra Erdogan.

Podsjetio je da se u Turskoj koriste kineske i njemačke vakcine protiv COVID-19.

Dodao je kako su u toku pregovori s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi ruske vakcine Sputnik V.

“I s te strane ćemo našoj zemlji nabaviti značajne količine vakcine, a potom ćemo krenuti sa zajedničkom proizvodnjom u Turskoj. U našoj zemlji postoje intenzivni i ozbiljni radovi. Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću do septembra-oktobra imati domaću vakcinu. Mi smo i ranije rekli da smo spremni podijeliti je sa svima, odakle god iz svijeta dolazi potražnja, a ne koristiti je samo u svojoj zemlji”, rekao je Erdogan.

Izvor: Anadolija