Erdogan: Tursku smo podigli na četiri ključna temelja, to su obrazovanje, zdravstvo, pravda i sigurnost

0
750
blank
Foto: Facebook

Predsjednik Republike Turske i AK Partije Recep Tayyip Erdogan u obraćanju u Ankari u subotu podsjetio je na napredak i uspjehe koje je Turkska ostvarila u proteklih 20 godina.

“Dostignuća naše zemlje u posljednjih 20 godina postala su neodvojivi dio naših života na svim poljima”, kazao je Erdogan u govoru na otvaranju 30. konsultativnog sastanka AK Partije održanog u Ankari, glavnom gradu Turske.

Podsjetio je također da su prilikom preuzimanja vlasti prije dvije decenije građanima kazali da će državu podići na četiri ključna temelja, a to su obrazovanje, zdravstvo, pravda i sigurnost.

Erdogan je potom spomenuo samo neke usluge i projekte, realizovane u Tzrskoj u posljednjih 20 godina.

“Broj univerziteta, kojih je bilo 76 kada smo preuzeli vlast, porastao je danas na 208, a broj akademskog osoblja, kojih je bilo 70.000, povećan je na 185.000, a broj univerzitetskih studenata, koji je iznosio oko 1,5 miliona, povećan je na 8,3 miliona”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je također da je Turkska u prvom kvartalu ostvarila rast 7,3 posto, dok, kako je kazao, mnoge zemlje u svijetu bilježe ekonomski pad.

Erdogan je u obraćanju također rekao da Turska odlučno nastavlja borbu protiv terorizma, napominjući da su turske snage sigurnosti operacijama “Štit Eufrata”, “Maslinova grana”, “Izvor mira” i “Kandža-Katanac” razbile koridor terorizma koji teroristi pokušavaju formirati na južnoj granici Turske.

“Trideset kilometara od naše južne granice, ovo je naše sigurnosno područje i ne želimo da nas ometaju u ovoj sigurnosnoj zoni, te u tom kontekstu poduzimamo potrebne korake”, kazao je Erdogan.

Izvor: Anadolija