Francuzi se namjerno zaraze virusom da izbjegnu vakcinaciju i PCR testiranje

0
655
blank
Foto: REUTERS/Charles Platiau

Francuski mediji izvještavaju o sve većem broju mlađih od 30 godina koji se oglašavaju na društvenim mrežama sa željom da upoznaju nekoga ko je zaražen Covidom. Žele se zaraziti virusom kako bi dobili kontroverznu potvrdu i QR kod bez cijepljenja ili testiranja. Slovenci su ovaj recept primjenjivali još u junu ove godine.

Reakcija je to mladih Francuza na nove mjere koje je uvela francuska vlada. U Francuskoj su od jučer svakodnevne aktivnosti, poput odlaska u kafić ili vožnje vozom, dopuštene samo onima koji pokažu potvrdu da su se cijepili, preboljeli Covid-19 ili imaju negativan nalaz na koronavirus jer na snagu stupa kontroverzna mjera koja je izazvala masovne proteste u zemlji održane četiri vikenda zaredom.

Strožija pravila, uključujući obvezno cijepljenje svih zdravstvenih radnika do 15. septembra, bit će na snazi do sredine novembra i primjenjivat će se na sve punoljetne osobe.

Francuska vlada nada se da će zdravstvena legitimacija (passe sanitaire), potaknuti Francuze na cijepljenje, a na zahtjev se može pokazati u digitalnoj formi ili na papiru.

Kako bi to izbjegli, mladi Francuzi radije prebole koronu. Le Figaro je nedavno razgovarao s nekoliko takvih osoba koje vjeruju da neće imati težih simptoma covida s obzirom na svoju dob.

“Radije bih se zarazio i bio u karantinu kako bi moj imunološki sistem prirodnim putem pobijedio bolest”, rekao je jedan student.

“U najcrnjem scenariju bit ću prikovan za krevet nekoliko dana, a u najboljem slučaju uopće neću imati simptome. Ako ipak završim na intenzivnoj, neće mi, naravno, biti drago, ali iskreno ne vjerujem da će se to dogoditi”, rekao je drugi mladić za FranceTV.

Od 67 miliona stanovnika Francuske, oko 63 posto ih je primilo barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19. Više od pola ih je potpuno cijepljeno.