GADAFIJEV SIN O HAPŠENJU SARKOZYJA: “Taj klovn mora vratiti novac, dobio je 50 miliona dolara”!

0
836
blank

Mediji širom svijeta javili se senzacionalnu vijest o hapšenju bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji se sumnjiči za malverzacije oko financiranja njegove kampanje.

Istraga protiv bivšeg francuskog predsjednika navodno se odnosi na libijsko finansiranje kampanje iz 2007. godine, objavio je dnevnik Le Monde. Istragu vodi Centralni biro za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih malverzacija , kažu izvori bliski istrazi.

Istraga je pokrenuta nakon što je 2011. Gadafijev sin, Saif al-Islam Gaddafi u intervjuu za Euronews, kazao da Sarkozy mora vratiti novac koji je primio od libijskog režima za finansiranje njegove političke kampanje.

blank
Sail al-Islam Gaddafi

“Sarkozy mora vratiti novac koji je dobio od Libije kako bi financirao kampanju. Mi imamo dokaze da je dobio milione a taj klaun mora vratiti novac”, kazao Sail al-Islam Gaddafi o Sarkozyju koji je na poziciji predsjednika Francuske bio od 2007. do 2012.

Sarkozy je navodno primio 50 miliona dolara od bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija. Sarkozy otprije tvrdi kako nikada nije primio nikakav novac iz Libije.

Kako piše Le Monde, ovo je prvi put da je Sarkozy ispitan u vezi s ovom istragom koja je otvorena u aprilu 2013. godine. Na ispitivanju ga se može zadržati 48 sati nakon čega će biti predan prekršajnom sudu.

blank

Sarkozy se ranije suočio s optužbama za malverzacije. Bio je osumnjičen za iskorištavanje nasljednice L’Oreala, Liliane Bettencourt. Istražitelji su ga ispitivali zbog sumnji da je iskoristio njenu “mentalnu krhkost” kako bi tokom 2007. prikupio donacije za svoju političku stranku. Ovaj slučaj protiv njega je odbačen.

Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Pokušao se vratiti na politički vrh tokom izbora 2017. godine, no nije uspio uvjeriti birače svoje stranke da ga podrže.