Gadafijev sin pušten na slobodu nakon sedam godina provedenih u zatvoru

0
449
blank
Foto: Reuters

Libijske vlasti pustile su u nedjelju jednog od sinova Moamera Gadafija nakon više od sedam godina zatočeništva u glavnom gradu Tripoliju, rekao je privremeni čelnik zemlje.

Mandatar za mjesto premijera Abdul Hamid Dbeibah rekao je u ponedjeljak da je Al-Sadi Gadafi pušten na slobodu u skladu s prethodnim sudskim nalogom.

Mohamed Hamouda, glasnogovornik prijelazne vlade, rekao je da je on izašao iz zatvora Al-Hadaba, gdje se nalaze mnogi dužnosnici Gadafijevog režima koji čekaju na suđenje, uglavnom u vezi sa suzbijanjem ustanka 2011. u kojem je srušen dugogodišnji vladar. Hamouda nije detaljno objašnjavao okolnosti puštanja.

Lokalni mediji izvijestili su da je Al-Sadi Gadafi pušten na slobodu nakon što je oslobođen optužbi koje datiraju iz vremena ustanka protiv vladavine njegovog oca. Nakon puštanja na slobodu otputovao je u Tursku, prema internetskoj stranici Al-Marsad.

“Ne možemo ići naprijed bez pomirenja”, rekao je Dbeibah u tvitu najavljujući puštanje.

Njegova vlada dobila je zadatak voditi razorenu zemlju do izbora prije kraja ove godine. U vrijeme pobune 2011. Al-Sadi Gadafi bio je na čelu brigade specijalnih snaga koja je učestvovala u suzbijanju pobunjenika.

On je prokrijumčaren preko pustinje u Niger 2011. godine, upravo u trenutku kada je srušen režim. Izručen je u martu 2014. nakon što on, kao ni kolege koji su ga pratili, nisu poštovali uvjete boravka u Nigeru, rekla je tada vlada zapadnoafričke zemlje.

Moamer Gadafi je imao osmero djece, od kojih je većina imala značajnu ulogu u njegovom režimu. Njegov sin Muatasim ubijen je u isto vrijeme kada je Gadafi zarobljen i ubijen. Druga dva sina Seif al-Arab i Kamis ubijeni su ranije u ustanku.

Seif al-Islam, koji je važio za nasljednika svog oca, živi u Libiji od puštanja iz pritvora 2017. Drugi sin Hanibal navodno je pritvoren u Libanu. Ostala djeca su još na slobodi, a zatražila su azil u susjednom Alžiru zajedno s Gadafijevom ženom.

Izvor: Agencije