Hasidsko vjenčanje u sinagogi: Prisustvalo 7.000 gostiju bez maski

0
667
blank
Screenshot

Hasidsko vjenčanje u Brooklynu održalo se “ispod radara” gradskih vlasti. Prisustvovalo mu je 7.000 ljudi bez maski u sinagogi, uprkos ograničenjima zbog pandemija koronavirusa koja je uveo guverner Andrew Cuomo.

Osmog novembra gomile su se okupile rame uz rame u hramu Jetev Lev u Williamsburgu da proslave svadbu Yoela Teitelbauma, unuka velikog rabina Satmara Aarona Teitelmana.

Kako bi proslava ostala u tajnosti, zajednica je informacije o vjenčanju dijelila samo usmeno, dok su organizatori planirali događaj na način da izbjegnu pažnju medija i vladinih službenika.

Vjenčanju se odazvao veliki broj ljudi, čak i dok se povećavaju brojke zaraženih u gradu i državi, a gradonačelnik Bill de Blasio i Cuomo prijete novim restriktivnim mjerama ako epidemija ne bude vraćena pod kontrolu.

“Zbog trenutne situacije s vladinim ograničenjima, pripreme su vršene tajno i diskretno, kako se ne bi skrenula pažnja stranaca”, izvijestio je jidiški list Der Blatt, izdanje sekte Satmar.

Posljednjih sedmica su, dodaju, organizatori neumorno radili kako bi sve uredili na najbolji mogući način.

“Sve obavijesti o predstojećim proslavama prosljeđivane su usmenom predajom, bez pismenih obavijesti, postera na zidovima sinagoge, pozivnica poslanih poštom, pa čak ni izvještaja u bilo kojoj publikaciji, uključujući upravo ove novine”, kazao je.

Slike ceremonije pokazuju dvoranu ispunjenu ljudima bez maski.

“Sada, nakon što je vjenčanje prošlo, hvala Bogu, nakon što je održano s velikim sjajem i pompom, osjećaji koje svi imamo su: koliko smo privilegirani, koliko je dobar naš dio, kolika je naša sreća da smo zaslužili iskustvo tako slavne noći”, napisao je Der Blatt.

Vjerska okupljanja mogu se održavati u zatvorenom, ali moraju se održavati u jednoj sobi i kapaciteta 50 posto. Također se moraju nositi maske i oni koji nisu u istom domaćinstvu moraju održavati fizičku distancu.

Očekivalo se da će ovo vjenčanje privući 10.000 ljudi, ali je plan promijenjen jer su vlasti dobile informaciju o takvim planovima.

Izvor: Faktor.ba