Humza Yousaf prvi musliman na poziciji premijera Škotske

0
185
blank
Foto: Twitter/Humza Yousaf

Humza Yousaf, novi predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera Škotske čime je postao prvi musliman koji obavlja funkciju šefa škotske vlade, javlja Anadolija.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Yousaf je jučer pobijedio u utrci za novog lidera stranke, a danas je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Humza Yousaf, musliman pakistanskog porijekla, osvojio je većinu u parlamentu sa 71 glasom, te tako postao novi škotski regionalni premijer.

Yousafov otac je Pakistanakac koji je 1960-ih godina emigrirao u Škotsku, dok je njegova majka rođena u Keniji kako dijete južnoazijske porodice.

Humza Yusuf (37), koji je rođen je u Glazgovu, jučer je osvojio 26.032 (52 posto) glasova članova stranke, prestigavši svoje rivalke Kate Forbes i Ash Regan, te postao novi lider stranke.

Dok su njegovi protivnici tokom kampanje bili protiv istopolnih brakova i prava na abortus, Humza Jousaf je izjavio da će braniti prava LGBT osoba.

Također je u izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao da je “odlučan” da kao tim sa svojom strankom donese nezavisnost Škotskoj.

“Mi ćemo biti generacija koja će je obezbijediti”, rekao je Yousaf ističući da je škotskom narodu potrebna nezavisnost više nego ikada.

Izvor: Anadolija