Imam iz Bosne i Hercegovine brutalno pretučen u Americi: Napadač u bijegu

0
275
blank

Brutalan i ničim izazvan napad na imama Idriza ef. Budimlića, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima nakon sabah-namaza u petak, 8. septembra 2023. godine, osudio je Upravni odbor Islamskog centra Bosne i Hercegovine u New Yorku.

Prema njihovim riječima, Budimlića je brutalno napao neidentifikovani napadač koji ga je oborio i više puta udario u lice. To je dovelo do krvarenja iz nosa, otoka lica, problema s vidom i višestrukih prijeloma kostiju lica i nosa.

Napomenuli su da je napadač pobjegao sa lica mjesta, a nadležni organi trenutno tragaju za njim.

“Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i biće svjetionik duhovnosti za zajednicu muslimana, kako u našem džematu, tako i u gradu New Yorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak. S žaljenjem konstatujemo da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom policije”, poručili su.

Dodali su da je napadač nasilno ušao u mesdžid, koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tu bila čistačica, oko 22.00 sata.

“Njen suprug koji se tu zadesio i ona su bili uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao policiju i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. Napadač je duže vrijeme tražio i insistirao da vidi ‘šefa’, aludirajući na našeg imama, te je zahtijevao da ga oni pozovu”, ističu.

blank
Snimak napadača s nadzorne kamere

Navode da je napadač, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio prostorije džamije.

“Nažalost, vratio se u mesdžid nekih sedam sati kasnije, tokom sabah-namaza. Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om i njihovom jedinicom, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon našeg poziva, da se istraži i možda spriječi kompletan incident. Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijeme kada bude pozvana”, objasnili su.

Na kraju poručuju da nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u ovu vikend školu, se već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela.

“Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi”, zaključili su.