Iran / Ubijena tri pripadnika iranske obavještajne službe

0
1222
blank

U sukobima blizu iransko-iračke granice poginula su tri pripadnika iranske obavještajne službe, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima novinske agencije Mehr, Revolucionarna garda je saopštila da su u sukobima sa “protivnicima revolucije” poginula tri pripadnika obavještajne službe.

Sukobi su se dogodili u predgrađu Piranšahera, grada na sjeverozapadu Irana u pokrajini Zapadni Azerbejdžan. Piranšaher se nalazi nedaleko od granice s Irakom.

Inače, iranski zvaničnici teroriste i naoružane grupe, koji djeluju na zapadu zemlje, nazivaju “protivnicima revolucije”, aludirajući na Iransku islamsku revoluciju koja se dogodila 1979. godine.

Komandant Revolucionarne garde Irana Muhammed Ali Jaferi izjavio je ranije u srijedu da su okončani antirežimski masovni protesti koji su u proteklih nekoliko dana održavani u više iranskih gradova.

Jaferi je za nerede u Iranu optužio Saudijsku Arabiju, Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Kao odgovor na antivladine proteste, a na poziv iranskih vlasti, danas su u nekoliko gradova održani i skupovi podrške zvaničnom Teheranu.

U neredima tokom protesta u iranskim gradovima u proteklih šest dana poginule su najmanje 24 osobe, a uhapšeno je više od hiljadu demonstranata.