Islamska medicinska organizacija i WHO su još 1995. dozvolili svinjski želatin u vakcinama

0
664
blank

Vijest da vakcine protiv koronavirusa u svom sastavu imaju i svinjski želatin izazvala je veliku zabrinutost među muslimanima u BiH i Sandžaku, ali i u svijetu, kao i zabrinutost drugih vjerskih zajednica poput jevreja, koji se također pridržavaju vjerskih pravila ishrane.

Iz Islamske zajednice u BiH još uvijek nisu zauzeli definitivan stav o ovom pitanju, ali su svakako poručili da bi muslimani morali izabrati vakcinu bez svinjskog želatina. Ukoliko ne budu imali izbora, konačni sud bi trebala dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna.

Međutim, u izjavama Islamske medicinske naučne organizacije, koja je raspravljala o temi “Haram i nečiste tvari u hrani i lijekovima” u partnerstvu s Al-Azharom, Islamskim vijećem u Džedi, regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Aleksandriji i kuvajtskim ministarstvom zdravlja još 1995. godine, piše da je imunizacija vakcinama koje sadrže svinjski želatin ipak dozvoljena.

Različite karakteristike

“Hrana koja sadrži masti (svinjska mast) u svojim listama sastojaka, bez toga da su transformirane (istihalah), kao što su neki sirevi, neke vrste ulja, masti, topljeno maslo i maslac, neke vrste keksa, čokolade i sladoleda, su haram i nije ih dozvoljeno uopšte jesti, jer prema konsenzusu učenjaka, svinje su nečiste. Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu, koja ima različite karakteristike, je transformacija nečiste supstance u čistu supstancu ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu”, stoji u izjavama Islamske medicinske naučne organizacije.

blank
Foto: Freepik

Želatin, stoji u izjavama, koji se proizvodi transformacijom kostiju, kože i tetiva nečiste (nedžes) životinje je čist (taahir) i njegova konzumacija je dozvoljena.

Poznato je da se želatin koristi u nekim vakcinama kao stabilizator kako bi se zaštitili aktivni sastojci od razgradnje tokom proizvodnje, transporta i skladištenja.

Hemijski proces

Želatin se najčešće dobija hemijskim procesom iz kože ili papaka svinja, a to zabrinjava određene vjerske grupe poput židova, muslimana i adventista sedmog dana, koji se pridržavaju prehrambenih pravila koja zabranjuju svinjske proizvode.

Međutim, kako je navedeno u službenim dokumentima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, sve vjerske grupe odobrile su upotrebu vakcina koje sadrže želatin za svoje sljedbenike iz nekoliko razloga.

“Prvo, vakcine se daju injekciono, tj. ubrizgavaju se, a ne unose se se na usta (osim vakcine protiv rotavirusa koja ne sadrži želatin). Drugo, želatin u vakcinama je visoko pročišćen i hidroliziran (razgrađen vodom), tako da je količina mnogo manja od one koja se nalazi u prirodi. Konačno, vođe ovih vjerskih grupa vjeruju da su koristi od primanja vakcina veće od poštivanja vjerskih prehrambenih zakona”, istaknuto je u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ranije je potvrđeno da, usljed ubrzanog rada radi osiguranja što veće količine vakcina, farmaceutske kompanije ne mogu garantovati da se u njihovim dozama neće naći svinjski želatin. To se odnosi i na vakcinu koju su razvili Pfizer i BioNTech, vakcinu kompanije Moderna, Univerziteta u Oxfordu i drugih.

Izvor: Klix.ba