IZBORI U TURSKOJ: Erdogan u jakoj poziciji uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

0
347
blank

Nakon što je prebrojano sto posto glasova u Zurskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i lider opozicije Kemal Kılıcdaroglu naći će se u drugom krugu izbora koji su na rasporedu 28. maja.

Recep Tayyip Erdogan dobio je 49,50 posto glasova, malo manje od potpune pobjede na 100 posto prebrojanih glasova. Njegov glavni konkurent Kemal Kilicdaroglu iz Republikanske narodne partije (CHP) lijevog centra dobio je 44,89 posto.

Ali pravo iznenađenje bio je turski ultranacionalistički kandidat Sinan Ogan, koji je dobio 5,2 posto glasova.

“Izvori bliski turskom predsjedniku uvjereni su u Erdoganovu pobjedu za dvije sedmice, navodeći da će Oganovi glasovi otići prema njemu i da on ima još puno trikova u rukavu”, stoji u analizi izbora u Turskoj portala Middle East Eye, a tekst preveden sa engleskog jezika prenosimo u cijelosti.

Jedno je sigurno: visoki turski zvaničnici iz Erdoganove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) nisu bili iznenađeni rezultatima.

Uprkos brojnim anketama koje su govorile da Kilicdaroglu ima prednost i šanse da pobijedi u prvom krugu, ankete samog AKP-a su se nedeljama razlikovale.

Sedam anketa koje je stranka provela u posljednjih mjesec dana pokazalo je da Erdogan vodi dva do tri boda ispred Kilicdaroglua, i da je drugi krug vjerojatan. Te procjene su sada potvrđene.

Turski zvaničnici i izvori bliski Erdoganu rekli su za Middle East Eye da su uvjereni da on može lako pobijediti u drugom krugu.

Dva su glavna aspekta drugog kruga koji Erdogana stavljaju u ogromnu prednost.

Prvo: parlament. U poređenju sa zadnjim parlamentarnim izborima 2018. godine, AKP je izgubila osam posto podrške, uzevši samo 35,4 posto glasova i osvojivši 266. Međutim, njen saveznik Partija nacionalističkog pokreta (MHP) izgubila je samo jedan posto u odnosu na 2018., zadržavši 10 posto glasova i 50 poslanika. Zajedno sa MHP, Erdogan zadržava većinu.

Zvaničnici AKP- a su ranije rekli za MEE da vjeruju da bi Erdogan zadržao većinu da bi mu pružio veliku psihološku superiornost u odnosu na svog konkurenta ako bi predsjednički izbori bili prisiljeni na drugi krug. “Turci ne vole kohabitaciju“, rekao je tada jedan visoki zvaničnik.

Poručili su i da će se u drugom krugu osloniti na emocije, predstavljajući javnosti posljednji Erdoganov mandat kao značajan i pokušavajući uvjeriti javnost da zaslužuje još jednu pobjedu.

Ali Erdogan ima i drugu prednost: glasače Sinana Ogana. Analiza koju je izvršio MEE u nedjelju navečer zasnovana na podacima agencije Anadolija pokazuje da je Ogan uzeo Erdoganov udio glasova u centralnoj Anadoliji.

Čini se da je Erdogan, na primjer, pretrpio gubitak od 5,3 posto u Konji, gdje je 2018. dobio 74,2 posto, ali sada iznosi 68,9 posto. Ogan trenutno tamo ima 6,76 posto glasova.

U Kajseriju se čini da je Erdoganov udio glasova opao od 2018. za 6,6 posto. Ovdje Ogan ima 8,7 posto.

Slično, Yozgat je Erdoganu dao 72,6 posto glasova, dok je prije pet godina bio na 75,5 posto. Ogan ima 5,7 posto. U Sivasu je Erdogan pao na 69,6 posto sa 72,3 posto. Ogan je na 6,1 posto.

Na svim ovim mjestima, Kilicdarogluov udio glasova je ili na sličnom nivou kao opozicioni glasovi 2018. ili se čini da je 2-3 posto manji.

Ova analiza sugerira da su birači Erdogana na ovaj ili onaj način podržali Ogana, vjerovatno zbog ekonomskih poteškoća ili osjećaja protiv izbjeglica.

Vjerovatno će se ovi birači vratiti u Erdoganov tabor u drugom krugu, budući da on najviše predstavlja tursku nacionalističku stranu zemlje u binarnom izboru sa Kilicdarogluom.

Erdogan ima i druge karte u rukavu. Za razliku od Kilicdaroglua, on tek treba da objavi svoje izbore za potpredsjedničke funkcije. I još ima prostora da napravi preokret oko svoje neortodoksne monetarne politike, koju su ekonomisti naveliko kritizirali.

Izvor: Sandzacke.rs/Middle East Eye