Izbori u Turskoj: Kilicdaroglu revidira izborni tim nakon poraza u prvom krugu

0
293
blank

Turski opozicioni predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu mijenja sastav izbornog tima nakon poraza u prvom krugu od strane Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvori su rekli za Middle East Eye u utorak da će gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu preuzeti značajniju ulogu u oblikovanju nove izborne strategije Kilicdaroglua.

Odluka dolazi nakon što je Erdogan osvojio 49,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, znatno ispred Kilicdaroglua koji je osvojio 44,9 posto, prema turskim izbornim vlastima.

Drugi krug izbora zakazan je za 28. maj.

Kilicdaroglu je nakon izbora preduzeo odlučnu akciju, počevši od smjene Onursala Adiguzela, zamjenika predsjednika Republikanske narodne partije (CHP), koji je predvodio izborni i propagandni tim zadužen za praćenje glasanja.

Izvještaji sugeriraju da je u izbornoj noći unutar stranke došlo do zabune što je razbjesnilo Kilicdaroglua.

Kilicdaroglu je također odlučio da ne obnovi ugovor sa kompanijom koja je vodila njegovu predizbornu kampanju, na čijem čelu su bili Ali Kiremitcioglu i Akan Abdulla.

“Ugovor stranke sa kompanijom je istekao. Pošto nismo mogli da obezbedimo pobedu u prvom krugu, odlučili smo da ga ne produžimo”, rekao je izvor za Middle East Eye.

Kasnije u toku dana, dogodio se još jedan iznenađujući preokret kada se gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, istaknuti političar koji ima utjecaj unutar stranke, pojavio na čelu Kilicdarogluove kampanje.

Imamoglu je postigao zapažen uspjeh 2019. godine kada je vodio uspješnu kampanju protiv Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP), na kraju zauzevši grad i okončavši deceniju desničarske kontrole.

Prema izvorima, očekuje se da će Canan Kaftancioglu, predsjedavajući ogranka CHP u Istanbulu, igrati utjecajniju ulogu u predstojećem krugu.

“Njegov tim savjetnika se smjestio u sjedištu dok razgovaramo”, rekao je drugi izvor za MEE.

Nedostaje strategija drugog kruga

Imamoglu će, prema izvoru, koristiti svoje konsultante koji trenutno rade u Istanbulskoj agenciji za planiranje, podružnici općine Istanbul, koju predvode Emrah Sahan i njegov savjetnik Gokhan Gunaydin.

U međuvremenu, dva izvora upoznata sa nedavnim dešavanjima otkrila su da CHP nije formulisao dobro definisanu strategiju za drugi krug izbora i da je sada u procesu finalizacije mape puta.

Erdogan je, s druge strane, već dao instrukcije novoizabranim članovima parlamenta da ostanu u svojim izbornim jedinicama i nastave kampanju do drugog kruga.

Izvori su nagovijestili da Kilicdaroglu namjerava pokrenuti intenzivniju kampanju, posebno usmjerenu na 5,2 miliona birača koji prvi glasaju i mladih glasača.

U poruci upućenoj mladim biračima, Kilicdaroglu je na Twitteru rekao: “Oni koji žele promjene su u našoj zemlji brojniji od onih koji to ne žele. Nemate dovoljno novca ni za osnovne potrepštine, uključujući kupovinu šoljice kafe. Život vam je ukraden. Ipak, mladost treba da bude bezbrižna. Nisu vam dozvolili da ovo doživite ni jedan dan. Dok se mi svađamo, oni su ujedinjeni protiv vas.”

Kasnije u utorak, Kilicdaroglu je imenovao Mehmeta Ali Yuksela, zvaničnika CHP-a koji predstavlja siromašni istanbulski okrug Kagithane, za svog savjetnika za izbore i izbornu propagandu.

Izvor: Sandzacke.rs/Middle East Eye