Jugoslovenske kompanije gradile su brane koje su porušene i izazvale katastrofu u Libiji

0
193
blank
Brana u Derni prije i nakon urušavanja (Foto: Twitter)

Dvije brane, koje su izgradile jugoslovenske kompanije 1970-ih iznad grada Darne u istočnoj Libiji i koje su izazvale poplave sa hiljadama žrtava, vjerovatno su veoma loše održavane.

Osim toga, pozicioniranje na samo kilometar iznad grada bilo je nedovoljno za ovako značajan arhitektonski projekat.

Grad Darna je imao istoriju redovnih poplava, zbog čega je vlada izgradila brane kao zaštitnu mjeru. Grad na ušću je pretrpio značajnu štetu od velikih poplava 1941., 1959. i 1968. godine, pri čemu su 1950-te bile posebno razorne.

Tokom 1960-ih godina urađena je studija u kojoj je predložena izgradnja brana, koja je brzo sprovedena. Kao rezultat toga, poplave 1986. godine uspješno su upravljane ovim novim branama, sprečavajući vodu da stigne u grad. Prva brana je imala kapacitet vode od 1,5 miliona kubnih metara, dok je druga brana mogla da primi do 22 miliona kubnih metara vode.

Kako se navodi na sajtu Hidrotehnike-Hidroenergetike, kompanije koja je nekada bila jugoslovenska, a sada srpska, se tvrdi da su izgradili dvije brane i brojne objekte uključujući tunele, crpne stanice i rezervoare u regionu Darne od 1973. do 1977. godine.

Sva sredstva bila su namijenjena za navodnjavanje, vodosnabdijevanje grada i obližnjih sela, te sprječavanje poplava.

Zamjenik gradonačelnika Darne priznao je da brane nisu održavane od 2002. godine. Bijes javnosti pojačale su tvrdnje na društvenim mrežama da su sredstva namijenjena za održavanje brane preusmjerena u druge svrhe. Specijalista za brane Muhammad Ahmad osudio je “bezbjednosni poremećaj i tromost libijskih vlasti” u pogledu mjera opreza, kako su izvijestili libijski mediji.

Prema mišljenju stručnjaka, najvjerovatnija pojava proboja brane je postepeno rušenje i gornje i donje brane. Katastrofa je uzrokovana kombinacijom prekomjernih padavina i specifičnih metoda izgradnje brane. Libijske brane su izgrađene od materijala koji se nalaze u tom području, kao što su glina i kamenje.

Prema riječima Dragana Savića, stručnjaka sa kojim je razgovarao BBC, na ovom nasipu nema prelivanja. Međutim, za razliku od betonskih nasipa, često se urušava nakon izgradnje.