Kadirov: Spreman sam umrijeti za Putina

0
3252

Ramzan Kadirov, čelnik ruske republike Čečenije, rekao je da je spreman umrijeti za Vladimira Putina i podnijeti ostavku ukoliko mu to bude naređeno.

Kadirov je to izjavio u susret federalnim predsjedničkim izborima, koji bi trebali biti održani iduće godine i koji su pokrenuli lične razmirice među nekim političarima, javlja Reuters.

Četrdesetjednogodišnji Kadirov govorio je u intervjuu koji je emitiran na državnoj televiziji u nedjelju navečer. Nije morao dugo čekati na pozitivne reakcije iz Kremlja.

“Kadirov je u više navrata rekao da je on, figurativno govoreći, dosljedan i posvećen član Putinovog kruga pristaša i planira nastaviti raditi ondje i kako mu predsjednik zemlje naredi. On nije rekao ništa drugačije i to je smjer u kojem se krećemo. Ramzan ostaje i dalje čelnik republike”, rekao je novinarima u ponedjeljak Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Kadirov je naveo da je njegov san da jednog dana napusti svoju, kako je kazao, veoma tešku dužnost. On je rekao da bi – ukoliko to bude zatraženo od njega – mogao predložiti nekoliko kandidata koji bi mogli preuzeti njegovu poziciju.

Kadirov, koji sebe naziva “Putinovim vojnikom”, iznosio je i ranije slične izjave. On je Putina opisao kao idola, rekavši da je “spreman umrijeti za njega, ispuniti svaku naredbu”.