Kako do sada teče ruska okupacija Ukrajine: Usporili na jugu, ali se koncentrišu na sjever

0
781
blank

Ratni analitičari na američkom Institutu za proučavanje rata objavili su najnovije ažuriranje o borbama u Ukrajini.

Oni navode da je šestog dana invazije Ukrajine došlo do blagog zatišja dok Rusija reorganizira vojsku, opremu i oružje protiv hrabre ukrajinske obrane, koja se ispostavila mnogo jača nego što je Moskva procijenila.

Govoreći o glavnom gradu ratni analitičari navode da je ukrajinska odbrana ovdje do sada bila jaka i da je situacija prihvatljiva. Problem je ukoliko Rusija nastavi slati vojnike jer Ukrajina vjerojatno ne može spriječiti te snage da opkole grad. Ono što mogu jeste natjerati Rusiju da “skupo plati” preuzimanje kontrole nad glavnim gradom.

“Trenutno je ruska aktivnost ograničena jer čekaju pojačanje. Mislimo da će nastaviti napad s većom snagom u nadolazećim satima”, naveli su.

blank
Mapa ruske invazije (Foto: BBC)

U sjeverozapadnom Harkovu, drugom najvećem gradu Ukrajine, ruski napad je intenziviran u posljednjih 48 sati.

Ruske snage ovdje sada koriste oružje iz cijevi i raketnog topništva i to uzrokuje mnogo više smrtnih slučajeva i štete među civilima. Ukrajinski dužnosnici navode da su ovdje uništene mnoge stambene mete, da je stradalo desetine civila, ali i ukrajinskih vojnika.

Na jugu Ukrajine je ruski napredak posljednjih dana usporen u odnosu na prve dane rata, kažu analitičari.

To bi moglo biti zato što Rusija koncentrira trupe kako bi pokrenula “odlučan” napad na gradove Mariupolj na istoku, a možda i na Zaporožje.