Kako je izraelski Mossad ukrao milijardu dolara od šijskog Hezbollaha

0
1023
blank

Izraelska novine ”Yedioth Ahronoth” otkrile su kako je izraelski Mossad prisvojio milijardu dolara koje su bile namjenjene Hezbollahu od libanonskog biznismena Salaha Ezzedina.
Salah Ezzedin, koji nosi nadimak libanonski ”Madoff”, prije osam godina završio je u zatvoru zbog optužbe da je pronevjerio stotine miliona dolara koje su mu dali i povjerili pojedini biznismeni iz Libanona, s ciljem ulaganja tog novca u investicije i ostvarivanja dobiti.

Izraelske novine navode da Salah zapravo nije ukrao niti pronevjerio novac, nego je bio žrtva dobro isplanirane operacije koju je protiv njega proveo Mossad, što je dovelo do njegovog bankrota i zatvora.

Naime, ”Yedioth Ahronoth” prenio je neke dijelove iz knjige “The Harpoon”, izraelske advokatice Nitsane Darshan Leitner, koja je inače jedan od osnivača Izraelskog Pravnog centra ”Shurat HaDin”, i koja je specijalizirana za praćenje finansijskih operacija Hezbolaha, Islamskog džihada, Hamasa i organizacija koje Izrael smatra neprijateljskim.

Kako prenosi ”Yedioth Ahronoth”, Nitsane Darshan Leitner je u svojoj knjizi, između ostaloga, napisala: “Priča o Salahu započela je 2007. godine, kada je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate, s ciljem investiranja. Salah je održao sastanke s određenim ljudima koji su imali veliko povjerenje u njega. Salah Ezzedin bio je vrlo jak biznismen i tada aktivni član Hezbollaha. On je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zaradio milione dolara. Jednoga dana, Ezzedin je poslao ček u zaljevsku banku, ali je njegov ček odbijen. Ezzedin je smatrao da se radi o greški, pa je nazvao banku kako bi razjasnio slučaj u vezi njegovog finansijskog računa sa kojeg je odlučio povući svoj novac. Međutim, dobio je odgovor da je njegov račun prazan, dok su njegovi zaljevski partneri nestali bez traga, a sa njima je nestalo milijarde dolara, uključujući i milijardu dolara za Hezbollah.”

Autorica dalje navodi da je Hezbollah proveo istragu kako bi saznao gdje je novac otišao, ističući da Salah Ezzedin nije imao hrabrosti objasniti šta se dogodilo. A dogodilo se to da su ta sredstva završila u Izraelu, kvalitetnom akcijom koja je provedena od strane Mossada.

Nitsane Darshan Leitner navodi da se, nakon što je obznanjen Salahov bankrot, posumnjalo u umješanost Izraela u taj slučaj. U knjizi se također navodi da su se Izraelci više puta sastajali sa Amerikancima kako bi razgovarali o pitanju libanonsko-kanadske banke i drugih banaka koje posluju na libanonskoj teritoriji, a koje, prema navodima autorice, pružaju usluge Hezbollahu. Međutim, Amerikanci su vidjeli da bi svaki dodatni pritisak na libanonske banke mogao dovesti do kolapsa libanonskog financijskog sistema.