Khashoggijeva udovica: Biden ima na rukama “krv” žrtava saudijskog režima

0
510
blank
Foto: Reuters/AP Photo

Američki predsjednik Joe Biden koji se u Saudijskoj Arabiji sastao s Mohammedom bin Salmanom ima na rukama “krv” iduće žrtve saudijskog prijestolonasljednika, napisala je na Twitteru zaručnica Jamala Khashoggija, novinara ubijenog 2018. godine.

Zamišljajući što bi njezin zaručnik objavio na Twitteru, Hatice Cengiz je napisala obraćajući se Bidenu: “Tako vi tražite krivce za moje ubistvo? Krv iduće žrtve MBS-a (kako zovu Mohameda bin Salmana) na vašim je rukama”.

Jamal Khashoggi, komentator Washington Posta kritičan prema saudijskoj vlasti, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu kamo je došao po dokumente za vjenčanje sa zaručnicom iz Turske.

blank
Foto: Hatice Cengiz/Reuters

Joe Biden je nakon ubistva obećao da će monarhiju u Perzijskom zaljevu izopćiti iz međunarodne zajednice i odobrio je da se ukloni oznaka tajnosti s izvještaja u kojemu se zaključuje da je prijestolonasljednik “odobrio” ubistvo.

No predsjednik je u petak došao u kraljevsku palaču u Džedi, gdje je Mohameda bin Salmana pozdravio “šakom o šaku”, što je čest oblik pozdrava nakon Covida-19.

“Prvi pozdrav predsjednika Bidena i Mohameda bin Salmana bio je gori od rukovanja – to je bilo sramotno”, rekao je Fred Ryan, direktor naklade Washington Posta.

Joe Biden je u petak rekao da je upozorio saudijskog prijestolonasljednika da će “odgovoriti” u slučaju novog napada na disidente, smjerajući na “sramotno” ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

“Dao sam mu do znanja da će, ako se ovako nešto opet dogodi, dobiti odgovor, i više od toga”, rekao je pred novinarima u Džedi, dodajući da je o tome razgovarao s MBS-om kojeg Washington optužuje da je naredio ubistvo.

Izvor: Stav.ba