Ko je čovjek koji se suprostavio Putinu: Bivši komičar danas je lider ukrajinske nacije u ratu

0
1002
blank

Volodimir Zelenski ima 44 godine. Politikom se bavi nepune četiri godine. Prije samo nekoliko godina naciju je nasmijavao i uveseljavao, a danas vodi nacionalnu bitku života.

Predsjednik Ukrajine je netipični političar, koji karijeru nije gradio u političkim strankama. Završio je studij prava, ali se najviše bavio glumom. Osnovao je produkcijsku kompaniju Kvartal 95 koja se bavi proizvodnjom filmova, serija i drugih sadržaja zabavnog karaktera.

Najveći uspjeh ostvario je sa serijom “Sluga naroda” u kojoj glumi srednjoškolskog profesora koji je postao predsjednik Ukrajine. Ta serija je prikazivana u periodu od 2015. do 2019. godine i bila je nevjerovatno popularna širom zemlje.

Sudbina se prilično poigrala sa Zelenskim jer je televizijsku i glumačku popularnost iskoristio te je 2018. osnovao političku stranku identičnog naziva kao i serija – “Sluga naroda”. Godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika države i ubjedljivo pobjedio Petra Porošenka, sa više od 73 posto glasova.

Tako je školovani pravnik te glumac, komičar u godini dana od fikcije predsjednik postao i u stvarnosti. A u kakav je životni film upao najbolje ilustruje današnja situacija. Zelenski se na početku političke karijere morao uhvatiti u koštac sa izazovom života. Vodi naciju koja se mora suprostaviti silnoj ruskoj vojsci, a on višedecenijskom vladaru Rusije, bivšem obavještajcu Vladimiru Putinu.

Zelenski je prototip evropskog lidera, koji svoju zemlju želi u NATO savezu te Evropskoj uniji.

Putin i zvanična Rusija ga demoniziraju te poistovjećuju sa nacistima i slugama Zapada. A da paradoks bude veći Zelenski je Jevrej, čiji je djed Semjon služio u Crvenoj armiji tokom Drugog svjetskog rata, a brat njegovog djeda je ubijen u holokaustu kao žrtva fašizma.

Danas je Zelenski meta Moskve zbog kojeg Putin u svojim govorima često koristi termin denacifikacija.

A Zelenski iako politički početnik pred ostatkom svijeta je očito položio sve lekcije o patriotizmu i državništvu. Zapad mu je nudio evakuaciju, ali je sve odbio. Njegovi govori u jeku ruske agresije ocjenjeni su kao državnički, kojima odaje smirenost i razboritost. Čak se i neprijatelju obraća sa izuzetnim uvažavanjem.

Na moralne poruke podrške sa Zapada odgovara kritikama i umjesto evakuacije traži oružje za svoj narod.

Počeo je kao film i zabava, a danas je izrastao u najozbiljniju priču na svijetu.

Izvor: Klix.ba