“Kralj kriptovaluta” Turske Ozer osuđen na 11.196 godina zatvora

0
843
blank

Faruk Fatih Ozer, poznat kao “kralj kriptovaluta” Turske, zajedno sa svojim bratom Guvenijem i sestrom Serap, osuđeni su na po 11.196 godina zatvora od strane zbog prevare investitora za desetine miliona dolara.

Godine 2021. Ozer je pobjegao u Albaniju sa sredstvima investitora kada je njegova berza kriptovaluta Todex neočekivano propala. Tokom juna ove godine, vraćen je u Tursku i tokom suđenja je proglašen krivim za pranje novca, prevaru i organizovani kriminal.

Ozerova sestra i brat proglašeni su krivima po istim optužbama i dobili su identične zatvorske kazne na kratkom suđenju u Istanbulu. Ove vrste zatvorskih kazni postale su preovlađujuće u Turskoj kao rezultat ukidanja smrtne kazne 2004. godine, kao dio pokušaja ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Prošle godine je Adnan Oktar, televizijski propovjednik, osuđen za prevaru i seksualne zločine, što je rezultiralo zatvorskom kaznom od 8.658 godina za njega i identičnim kaznama za deset njegovih sljedbenika.

Tužilaštvo je za Ozera tražilo kaznu od 40.562 godine zatvora, ali je na kraju osuđen na skoro četvrtinu tog iznosa.

Nakon što je lira naglo pala prije više od dvije godine, Turci su počeli koristiti kriptovalute kao sredstvo za uštedu novca, a Todeks se pojavio kao jedna od najvećih mjenjačnica digitalnih valuta, dok je Ozer stekao široko priznanje kao finansijski stručnjak.

Međutim, njegova platforma je pala u aprilu 2021., što je rezultiralo nestankom imovine investitora, a Ozer je pobjegao iz zemlje. On je uhapšen u Albaniji prethodne godine, po Interpolovoj potjernici, a potom izručen Turskoj.

Prema izvještajima turskih medija, Ozer je napustio zemlju s imovinom procijenjenom na dvije milijarde dolara. Međutim, u optužnici, koja je dovela do njegove presude, navodi se da su investitori Todexa pretrpjeli gubitak od 356 miliona lira. Prije dvije godine ovaj iznos je bio ekvivalentan oko 43 miliona dolara, ali zbog devalvacije lire sada vrijedi 13 miliona dolara.