Kremlj prijeti nakon pristupanja Finske NATO-u: Prisiljeni smo poduzeti protumjere

0
338
blank
Foto: Rusko ministarstvo odbrane

Iz Moskve su poručili da će današnje pristupanje Finske NATO savezu prisiliti Kremlj na poduzimanje konkretnih protumjera, te da je riječ o direktnom zadiranju u sigurnost Rusije.

“Kremlj smatra da je ovo još jedno zaoštravanje situacije, da je širenje NATO-a zadiranje u našu sigurnost, interese Ruske Federacije. Mi to upravo tako doživljavamo. Poduzet ćemo protumjere kako bismo osigurali vlastitu taktičku i stratešku sigurnost “, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da će se poduzeti protumjere koje Moskva “smatra potrebnima”, dodajući da će ruske oružane snage izvijestiti o odgovoru na akcije NATO-a u Finskoj.

“Vjerujte mi, naša vojska će nas o svemu pravovremeno obavijestiti. Pažljivo ćemo promatrati što se događa u Finskoj, kako će sjevernoatlantski blok iskorištavati teritorije u Finskoj u smislu postavljanja oružja, sistema i infrastrukture koja će biti blizu do naših granica i potencijalno nam prijete. Ovisno o tome će se poduzeti mjere”, dodao je Peskov.

Preokrenuvši svoju dugogodišnju politiku, Finska je objavila svoju namjeru da se pridruži NATO-u ubrzo nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, rata koji je djelomično pokrenut kako bi se spriječio bilo kakav potez Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Kako se Finska pridružuje NATO-u sa svojom granicom od 1.340 kilometara sa susjednom Rusijom, NATO-ova granica s Rusijom se otprilike udvostručuje.​​​​​

Izvor: Klix.ba