Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

0
89
blank

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, javlja CNN.

Kako su rekli iz MKS, Putin je navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije i transfera stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Zločini su navodno počinjeni na okupiranoj teritoriji Ukrajine najranije od 24. februara 2022. godine, navodi MKS na sajtu.

“Postoji osnov za sumnju da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za pomenute zločine, zato što je počinio ova djela direktno, zajedno sa drugima i preko drugih, i zato što nije uspio da vrši kontrolu nad civilnim i vojnim potčinjenima koji su počinili dela, ili je dozvolili da ona budu naređena, a bili su pod njegovom kontrolom“, navodi MKS.

Nalog za hapšenje je izdat i za ruskom zvaničnicom Marijom Lvovom-Belovom (38), povjerenicom za prava djece pri kancelariji predsjednika Rusije, jer je navodno odgovorna za isti ratni zločin nezakonite deportacije djece.

Nalozi su izdati 22. februara i prvobitno su bili tajni, ali je MKS odlučio da objelodani njihovo postojanje “u interesu pravde“.

Portparolka Kremlja Marija Zaharova izjavila je tim povodom da sve odluke Međunarodnog krivičnog suda o “kojekakvom hapšenju“ nemaju nikakvu pravnu težinu za Rusiju, prenosi Sputnjik.

Predsjedništvo Ukrajine je pozdravilo odluku MKS.

“To je samo početak“, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsjedništva Andrij Jermak.

Izvor: CNN/FoNet/N1