Merkel: Ilegalne migracije bi mogle nanijeti veliku štetu Evropi

0
849
blank
Foto: Anadolija

Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da ilegalne migracije imaju potencijal da nanesu veliku štetu Europi, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu nakon sastanka s premijerom Austrije Sebastianom Kurzom, Merkel je istakla da će njemačka pružiti podršku Austriji koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Europskom unijom (EU).

“Saglasni smo da je Europa u teškoj situaciji ukoliko pogledamo dešavanja na globalnom nivou”, rekla je njemačka kancelarka, naglasivši da upravo zbog toga Europa mora biti snažna i jedinstvena.

blank
Foto: Anadolija

Napomenula je kako je posebno važno da se zajedničkim stavom pristupi rješavanju problema ilegalnih migracija.

“Moramo zajedno odgovoriti na problem ilegalnih migracija. To je vrlo važno. Vjerujem da ilegalne migracije imaju potencijal da nanese ozbiljnu štetu Europi”, kazala je Merkel.

Potcrtala je da je u okviru borbe protiv ilegalnih migracija od ključne važnosti da se zaštite vanjske granice EU-a, dodajući i kako je dosta manji broj migranata koji pristužu u Europu zahvaljujući sporazumu koji su ranije postigli Turska i EU.

Kurz je izjavio da predsjedavanje Europskom unijom, koje će Austrija preuzeti od Bugarske već 1. jula, neće biti nimalo lako ako se pogledaju politička dešavanja u svijetu.

“Mi ćemo se svjesno fokusirati na pitanje sigurnosti”, kazao je premijer Austrije.

blank
Foto: Anadolija

Napomenuo je da je stoga vrlo važna saradnja zemalja članica EU-a po pitanju zajedničke odbrane i sigurnosti.

“Potrebno je riješiti pitanje migracija kako bi postigli unutrašnju sigurnost”, rekao je Kurz, dodajući da Austrija ima cilj da zaustavi talas ilegalnih migracija.

Istakao je da je stoga krajnje potrebno dodatno zaštititi vanjske granice EU-a i pružiti snažniju podršku Agenciji za zaštitu vanjskih granica EU-a (Frontex).