MISTERIOZNA SMRT RUSKOG PUKOVNIKA: Pronađen mrtav s više prostrijelnih rana, navodno izvršio samoubistvo

0
183
blank

Visokorangirani ruski pukovnik koji je igrao ulogu u Putinovoj djelimičnoj mobilizaciji ubio se s pet hitaca u prsa u uredu svog komandanta nakon što mu je navodno namješteno da preuzme odgovornost za neke od problema vezanih uz invaziju na Ukrajinu, tvrdi njegova udovica.

Pukovnik Vadim Boyko, 44, zamjenik načelnika Pacifičke više mornaričke škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je 16. novembra mrtav s višestrukim ranama od vatrenog oružja, a njegova smrt opisana je kao samoubistvo.

Samo nekoliko dana nakon smrti njenog supruga, Yulia Boyko napisala je otvoreno pismo Putinu, moleći ga da se lično angažira oko istrage smrti njezinog supruga, kojeg je opisala kao “domoljuba, pravog oficira i profesionalca na svom terenu.”

Otipkano pismo na pet stranica napisano je 20. novembra, ali ga je lokalna novinska kuća News Vladivostok objavila tek u nedjelju.

Prema Julijinom pismu, sredinom septembra – otprilike u vrijeme kada je Putin iznio plan za mobilizaciju 300.000 rezervista – njezin suprug je zadužen za prijem i smještaj novih regruta u mornaričkoj školi.

blank
Foto: Yulia Boyko/east2west news

Otada je, kaže udovica, njen suprug većinu noći provodio na poslu i borio se s brojnim logističkim problemima, ali nije dobivao podršku nadređenih. U jednom trenutku, prema Julijinim riječima, Bojko je shvatio da je “postavljen kao “žrtveno janje” za sve neuspjehe i nedostatke.”

Kasnije je Boyko dobio zadatak popravljati vojna vozila koja su trebala biti poslana u Ukrajinu, kao i pripremati novomobilizirane vojnike za borbu. Ali ubrzo je naišao na “velike probleme”, naime, oprema je bila “neprikladna” za upotrebu.

“Složit ćete se, ako se vojna oprema koja je godinama korištena kao muzejski izložak sada preda Bojku da je pošalje na frontu, on ne može zamahom jedne ruke ispraviti greške koje je prije napravio netko drugi…,” napisala je Yulija u pismu.

Bojko se suočio sa svojim nadređenim, načelnikom mornaričke škole kontraadmiralom Olegom Žuravljevim, ali umjesto da se uhvati u koštac s “fatalnim” problemima, prema Julijinim riječima, šef njezina supruga ga je uvjeravao da će “sve biti u redu”, zatim je uzeo bolovanje i “svalio” svu odgovornost na svog zamjenika.

Yulia Boyko rekla je da je njen suprug bio preopterećen stresom, da je mjesec dana patio od nesanice i izgubio je više od 15 kilograma.

Sredinom novembra vojni povjerenici zaduženi za istraživanje pritužbi regruta zaprijetili su pukovniku krivilnim prijavama i kaznama u ukupnom iznosu od 100 miliona rubalja (1,6 miliona dolara) zbog neispravne vojne opreme.

Dva dana kasnije, Boyko je stigao u pomorsku školu, ušao u ured svog šefa, sjeo za njegov stol i iz vlastitog službenog oružja pet puta pucao sebi u prsa.