Na izborima u Turskoj glasali i najviša žena i najviši muškarac na svijetu

0
278
blank
Foto: AA

Turkinja Rumeysa Gelgi, koja ima Weaverov sindrom i ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na izborima u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je kazala kako je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

“Želim najbolje svojoj zemlji. Glasala sam, hvala vam”, kratko je kazala Gelgi.

Sultan Kosen, koji nosi titulu najvišeg čovjeka na svijetu, obavio je građansku dužnost i glasao na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju danas u Turskoj.

Glasao je u naselju Alibey u Mardinu. Zbog problema koje ima s hodom, tražio je traktorsku prikolicu uz pomoć koje je otišao na glasačko mjesto.

“Sretno našoj zemlji”, poručio je Kosen nakon glasanja.

Turčin Sultan Kosen, iz grada Mardina, visok je dva metra i 51 centimetar i već 14 godina nosi titulu najvišeg čovjeka na svijetu. Kosen je, osim s visinom od 2,51 metra, ušao u Guinnessovu knjigu rekorda i kao vlasnik najdužih dlanova (27,5 centimetara) i najdužih stopala (36,5 centimetara).

Kosen, koji je rođen prije 41 godinu u selu Dede, u blizini turskog grada Mardin, na istoku zemlje, a brzo je rastao nakon devete godine.

Građani Turske danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske koja broji 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana moći će po prvi put glasati.

Izvor: Anadolija