Na pomolu opšti rat s Turskom / Kurdi podržavaju Assadove snage koje ulaze u Afrin

0
748
blank
Foto: Fena

Provladine sirijske snage su ušle u regiju Afrin gdje turska vojska provodi ofanzivu protiv kurdskih milicija, što je podiglo mogućnost eskalacije nasilja, prenosi Reuters.

Iako su iz Ankare danas rekli da je Rusija spriječila dolazak sirijskih snaga u pomoć kurdskim milicijama, sirijska televizija je objavila snimke kako provladine naoružane grupe stižu u regiju.

Odmah nakon što je objavljeno kako su prošli kontrolne punktove u Afrinu, sirijska televizija je navela kako su ih s turskih položaja ciljali granatama.

Strahuje se od direktnog sukoba između turske vojske koja je pokrenula intervenciju kako bi razbila grupe povrezane s kurdskim pobunjenicima i vojske lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu.

Turski mediji su objavili da je artiljerija ispalila pucnje upozorenja kako bi spriječila sirijske borce da uđu u Afrin.

Kurdske su snage pozdravile dolazak provladinih vojnika, ali su naveli da se ne radi o regularnoj sirijskoj vojsci, nego o naoružanim milicijama koje su lojalne Assadu i koje se namjeravaju rasporediti na granici s Turskom.