Najmlađa zastupnica novog saziva turskog parlamenta: Želim biti glas omladine

0
214
blank

Zehranur Aydemir najmlađa je zastupnica u novom sazivu Velike narodne skupštine Republike Turske i zastupnica je iz reda vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a za Anadoliju je kazala da želi više raditi na temama softvera i kodiranja unutar obrazovnog sistema kako bi se djeci osiguralo da djeca mogu pravedno odrastati i otkriti vlastite talente.

Prema nezvaničnim rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora u Turskoj, 25-godišnja zastupnica AK Partije iz Ankare Zehranur Aydemir biće najmlađa turska parlamentarka u narednom mandatu.

Rođena je u Ankari, a porijeklom iz Rizea, a svršenica je dvostrukog diplomskog programa industrijskog i informatičkog inženjerstva.

Ističući da je svoj politički život u dobi od 18 godina u Pokrajinskoj organizaciji AK Partije u Ankari i nastavila u sjedištu AK Partije kao zamjenica predsjednika Ogranka mladih, aktuelna čelnica grupe za istraživanja i razvoja obrazovanja Aydemir je rekla da u parlament ulazi kao glas mladih.

Aydemi radi kao softverski inženjer u kompaniji koja ima važnu ulogu u sektoru odbrambene industrije Turske i u politiku je i ušla kako bi ukazala na važnost razvoja te oblasti industrije.

Ona je posebno istakla važnost činjenice da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao veliku važnost i priliku mladima.

“Tursko stoljeće bit će stoljeće mladosti. Naš predsjednik je lider koji sluša snove mladih, rješava probleme i svojim svijetlim idejama korača putem u budućnost. Značajan broj mladih vidimo na funkcijama. Erdogan je također osoba koja je započela političku u omladinskom ogranku”, rekla je Aydemir.

Ona je u razgovoru s novinarom Anadolije kazala da želi raditi više na području tehnologije, softvera i kodiranja kako bi djeca mogla odrastati u kvalitetnom ambijentu i otkrivati ​​vlastite talente u obrazovnom sistemu.

“Želim da se čuje glas mladih u parlamentu i da se čuju naši snovi”, kazala je Aydemir.

Kritikovala je politiku opozicije zbog suženog prostora za mlade te je dodala da najmlađi zastupnik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) ima 33 godine.

Izvor: Anadolija