Najstrašniji ISIL-ov krvnik uhvaćen u Iraku

0
1207
blank

Zloglasni ISIL-ov krvnik Abu Omer, poznat kao Bjelobradi, uhvaćen je u Iraku, javljaju svjetski mediji.

Abu Omer nadzirao je ubistva desetaka homoseksualaca i drugih koji su bili u sukobu s takozvanim halifatom. Prikazan je u nekoliko sadističkih ISIL-ovih snimki smaknuća, u kojima su militanti bacali homoseksualce sa zgrada, rezali ljudima glave i kamenovali ih zbog prijestupa.

Omer je uhvaćen prošle sedmice u Mosulu, nakon što je lokalno stanovništvo odalo njegovo skrovište sigurnosnim snagama, objavila je iranska agencija ANBA citirajući iračke medije.

Omer je u jednom ISIL-ovom videu prikazan kako čita popis optužbi protiv trojice muškaraca, kojima su nakon toga odrezane glave. Na jednoj fotografiji je prikazan kako pregledava hrpu kamenja koje se kasnije koristilo u javnim kamenovanjima. Najstrašnijem ISIL-ovom krvniku sada i samom prijeti smaknuće.

Prema izvještaju koji je objavila organizacija Human Rights Watch prošlog mjeseca, u Iraku je zatočeno oko 20 hiljada ljudi osumnjičenih za veze s ISIL-om. Istraga Associated Pressa otkrila je najmanje 133 masovne grobnice koje su ekstremisti ostavili iza sebe u Iraku, a procjenjuje se da je u njima pronađeno između 11.000 i 13.000 tijela žrtava.