Napad na palestinsku novinarku: Tukli je i svukli maramu s glave

0
1193
blank
Screenshot

Palestinska fotoreporterka Latifeh Abdellatif zabilježila je trenutak kada su je izraelski okupacijski vojnici pretukli i skinuli maramu s glave. Vojnici su udarali i mladiće koji su pokušali odbraniti djevojku i udaljiti vojnike od nje.

Abdellatif je na svom nalogu na Instagramu objavila fotografije i kratke video snimke koje je zabilježila, a koji prikazuju napad okupacijskih snaga na nekoliko palestinskih mladića u blizini Vrata Damaska (Bab al-Amoud) u okupiranom Jerusalemu.

Također je podijelila i video snimke na kojima se vidi kako je nekoliko vojnika napada i gura, a zatim joj skidaju maramu s glave.

Abdellatif je napadnuta dok je nosila kameru u rukama i obavljala svoj novinarski posao.

Na videozapisima se vide i palestinski mladići koji je pokušavaju odbraniti i udaljiti izraelske vojnike dok se ona trudi vratiti maramu na glavu.

Učestali napadi na žene i djevojke

Novinarka je objavila i fotografiju mladića kojeg su okupacione snage tukle i uhapsile, jer ju je branio tokom incidenta.

Jučer su na ulazu Bab al-Amoud u okupiranom Jerusalemu ponovo zabilježeni napadi na Palestince koji su se nalazili na tom mjestu, a jedan broj njih je lišen slobode.

U posljednje vrijeme su sve učestaliji prizori napada okupacijskih vojnika na žene i djevojke, posebno u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu. Posljednjih dana su izraelski vojnici u tom naselju više puta napadali mnoge Palestinke i sve one koje su iskazivale solidarnost sa stanovnicima Sheikh Jarraha. Vojnici su napadali žene, udarali ih i vukli pred objektivima kamera.

Nasilje okupacionih vojnika nad Palestincima povećalo se proteklih dana nakon što je izbilo više demonstracija protiv izraelskih okupatora i njihove nasilne prakse nad stanovnicima Sheikh Jarraha, te protiv agresije na Pojas Gaze.

Brutalno bombardiranje Pojasa Gaze, koje kontinuirano traje više od sedmice, dovelo je do povećanja broja žrtava.

Izvor: Al Jazeera i Agencije