Nemuslimanke prihvataju ramazanski izazov nošenja hidžaba

0
1086
blank
Foto: Al Jazeera

Grace Lloyd su pozdravili aplauzom kada je ušla u učionicu u Zaljevskoj engleskoj školi u Dohi prvog dana ramazana, noseći crni hidžab uz plavu uniformu.

Ova stidljiva jedanaestogodišnjakinja se zacrvenjela dok su joj drugovi i drugarice iz sedmog razreda pljeskali i bodrili je početkom mjeseca.

Lloyd, britanska kršćanka će pokrivati glavu tokom cijelog svetog mjeseca ove godine u znak solidarnosti sa muslimankama koje su suočene sa diskriminacijom jer nose hidžab.

“Ovo mi je veoma važno“, kazala je Lloyd, najmlađa učesnica 30-dnevnog ramazanskog izazova nošenja hidžaba, inicijative koju jednom godišnje pokreće organizacija Svjetski dan hidžaba, pozivajući žene svih vjeroispovijesti da nose maramu mjesec dana.

“Obično nosim crnu maramu, osjećam se ugodnije s njom jer sve djevojke u mom razredu nose crnu maramu“, kazala je ona za Al Jazeeru, dodajući da bi kasnije, u toku mjeseca, mogla isprobati i neku drugu boju.

Hidžab je marama koju nose muslimanke koje to obilježje smatraju dijelom svoje religije.

Nazma Khan, predsjednica i osnivačica organizacije Svjetski dan hidžaba
Organizatori smatraju da je svrha ove aktivnosti koja traje cijeli mjesec da se grade mostovi i razbijaju stereotipi.

“Ovaj događaj je za one koji žele iskusiti hidžab koji traje duže od jednog dana kako bi bolje razumjeli kroz šta muslimanke prolaze svakodnevno“, izjavila je Nazma Khan, predsjednica i osnivačica organizacije Svjetski dan hidžaba.

Prvog februara svake godine, njena neprofitna organizacija također poziva žene da pokriju glavu na jedan dan u znak obilježavanja svjetskog Dana hidžaba.

“Sjajno je imati jedan dan kada hodate u tuđim cipelama, ali kada to radite 30 dana, onda zaista dobijete priliku da hodate u tuđim cipelama“, kaže Ellie Lloyd, izvršna direktorica i katarska ambasadorica organizacije Svjetski dan hidžaba.

“Najprostije rečeno, hidžab je komad tkanine, ali za muslimanku koja ga stavlja na glavu, on ima duboko duhovno značenje“, dodala je ona.

Nastavak pročitajte na portalu Al Jazeere OVDJE