Nezaobilazna Danska: Kako do najboljeg mjesta za život

0
2083
blank

Iako je relativno mala zemlja, sa samo 5,5 miliona stanovnika, ali i s BDP-om po stanovniku od oko 50 hiljada dolara, Danska spada među najbogatije zemlje svijeta, pa je redovno u vrhu raznih istraživanja kvaliteta života. Po tim anketama uvijek je označena kao jedno od najboljih mjesta za život.

Danska ima modernu tržišnu privredu, naprednu industriju s vodećim svjetskim kompanijama u farmaceutskoj industriji, pomorskom prometu i obnovljivim izvorima energije te visokotehnološki poljoprivredni sektor. Danci uživaju visok životni standard, a imaju i snažne mjere socijalne sigurnosti – javno zdravstvo i školstvo dostupni su svima pod jednakim uvjetima, a tu je i podrška nezaposlenima itd.

Njihova otvorena privreda zavisi o spoljnoj trgovini te vlada snažno podupire liberalizaciju trgovine. Danska je izvoznik hrane, nafte i plina, ali ovisi o uvozu sirovina za proizvodni sektor.

Fleksibilno radno zakonodavstvo

Tajna uspjeha Danske možda leži u njihovoj prilagodljivosti promjenama. Na primjer, uspostavili su specifičan model tržišta rada koji se zasniva na fleksibilnom radnom zakonodavstvu, što znači jednostavno zapošljavanje i otpuštanje radnika, ali uz jaku socijalnu sigurnost.

Kako je u tekstu za Politico opisao danski premijer Lars Løkke Rasmussen, takav model omogućuje prilagođavanje promjenama u ekonomiji.

blank
Lars Løkke Rasmussen

“U Danskoj imamo dugu historiju uspješnih nacionalnih reformi, od kojih, vjerujem, ostale evropske zemlje mogu naučiti. Stvorili smo model koji kombinira veliku fleksibilnost pri zapošljavanju i otpuštanju, s robusnim sistemom socijalne sigurnosti: tzv. model fleksisigurnosti. Ovaj model uživa široku političku i javnu podršku u Danskoj, a tokom godina razvijen je uz blisku saradnju nekoliko danskih vlada – desnog i lijevog centra – sindikata i poslodavaca.

Temelj modela je dopustiti firmama i javnim institucijama da brzo reagiraju na promjene u potražnji i privredi, istovremeno osiguravajući socijalnu sigurnost onima koji ostanu bez posla i pružajući im pristup obuci i novim vještinama, koje će im omogućiti povratak na tržište rada.

Prilagođavanje promjenama u globalnoj privredi

Model služi interesima poslodavaca i radnika te je omogućio danskoj ekonomiji da se lakom prilagođavanju promjenama u globalnoj privredi.

Kada se naša tekstilna industrija više nije mogla uspješno takmičiti na međunarodnom tržištu, ovaj model nam je omogućio razvijanje ekonomije tekstilnog dizajna. Kada naša brodogradilišta više nisu bila konkurentna, omogućilo nam je treniranje i usmjeravanje naših brodograditelja u proizvodnju vjetroelektrana”, napisao je danski premijer.

Danska se ove godine (ponovno) našla u vrhu ljestvice najsretnijih zemalja svijeta – na drugom mjestu, odmah iza Finske. Istraživanje World Happiness Report zemlje rangira po šest ključnih varijabli koje doprinose stepenu sreće, a to su dohodak, sloboda, povjerenje, odnosno odsutnost korupcije, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvena podrška i velikodušnost.

Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Evropskoj uniji. Prema ljestvici Doing Business Svjetske banke, Danska se nalazi na trećem mjestu, odmah iza Novog Zelanda i Singapura, a iznad zemalja poput SAD-a i Velike Britanije.