Njemačka / Od zagađenja vazduha umrlo 6.000 osoba samo u 2014. godini

0
877
blank
Foto: Anadolija

Emisije nitrogen dioksida iz dizelskih motora su odgovorne za prijevremenu smrt 6.000 osoba u Njemačkoj samo u 2014. godini, navodi se u zvaničnom izvještaju koji je objavljen danas.

To je novi udarac proizvođačima automobila koji su već uzdrmani odlukom suda da se u gradovima mogu zabraniti korištenje dizelskih automobila, prenosi agencija AFP.

“Značajan porast opasnost nitrogen dioksida u zraku dolazi iz dizelskih motora, čak i kada nije riječ o veoma prometnim cestama. Moramo uraditi sve da sačuvamo čist i zdrav zrak”, rekla je Maria Krautzberger, koja je bila lider studije njemačke agencije za okoliš.

Prema studiji, korijen kardiovaskularnih oboljenja kod 6.000 osoba koja su izazvala smrt može biti u emisijama štetnih tvari iz dizel motora. Također, vjeruje se da su štetni gasovi doprinijeli porastu broja oboljenja kao što su diabetes, hipertenzija i astma.

Gotovo 437.000 ljudi koji boluju od dijabetesa, i 439.000 oboljelih od astme su pogođeni zagađenjem vazduha. Skoro 70 njemačkih gradova, među kojima su Minhen, Štutgart i Keln, prošle godine je zabilježilo povišene količine nitrogen oksida u vazduhu.