Njemačka pokušava da spriječi Trumpa da joj preuzme firmu koja radi na vakcini

0
693

Berlin pokušava da spriječi Vašington da ubijedi jednu njemačku firmu koja radi na vakcini za koronavirus da preseli svoje istraživanje u SAD, piše Reuters.

Izvor iz njemačke vlade rekao je danas da administracija SAD pokušava da nađe način kako bi mogla da dobije pristup potencijalnoj vakcini koju razvija njemačka kompanija CureVac.

Prethodno je njemački dnevnik “Velt am zontag” objavio da je američki predsjednik Donald Tramp ponudio novac CureVacu kako bi ga namamio da pređe u SAD, kao i da je njemačka vlada iznijela protivponude da bi zadržala kompaniju u zemlji.

“Njemačka vlada je veoma zainteresovana za to da obezbijedi da se vakcine i aktivne supstance protiv koronavirusa razvijaju u Njemačkoj i Evropi”, rekao je portparol njemačkog Ministarstva zdravlja, potvrđujući pisanje tog dnevnika. “U tom pogledu, vlada je u intenzivnom kontaktu sa kompanijom CureVac”, dodao je.

blank

“Velta am zontag” je takođe citirao neimenovani izvor iz njemačke vlade koji je rekao kako Tramp pokušava da stekne ekskluzivno pravo nad radom naučnika i da će uraditi sve da donese vakcinu u SAD, “i to samo za Sjedinjene Države”.

Portparolka njemačkog Ministarstva privrede takođe je rekla da je zvanični Berlin “veoma zainteresovan” da se vakcine proizvode u Njemačkoj. Ona je odbila da komentariše navode o mogućnosti preuzimanja kompanije, ali se pozvala na njemački zakon o spoljnoj trgovini, prema kom Njemačka ima prava da proceni ponude za preuzimanje od strane subjekata izvan EU, takozvanih trećih zemalja “ako su u pitanju nacionalni ili EU interesi”.

Američka ambasada nije bila na raspolaganju za komentar na taj slučaj danas piše Reuters, kao ni nadležni iz kompanije CureVac.

Eksperimentalna vakcina

Florijan fon der Mjelbe, šef proizvodnje CureVaca, rekao je prošle nedelje Rojtersu da je kompanija počela rad na brojnim kandidatima za vakcinu protiv koronavirusa i da je sada u procesu selekcije dve najbolje koje će ući u proceduru kliničkog ispitivanja.

Ova privatna kompanija čije je sjedište u Tibingenu nada se da će imati spremnu eksperimentalnu vakcinu do juna kada će zatražiti od regulatornih organa dozvolu za testiranja na ljudima.

blank
Foto: BBC

Ranije ovog mjeseca, na sajtu je kompanija navela da se njen izvršni direktor sastao sa Trampom, potpredsjednikom SAD Majkom Pensom, članovima tima Bijele kuće za koronavirus i visokim predstavnicima farmaceutskih i biotehnoloških kompanija kako bi razgovarali o vakcini.

Karl Lojterbah, profesor zdravstvene ekonomije i epidemiologije koji je član Socijaldemokratske partije, reagovao je na Twitteru napisavši: “Ekskluzivna prodaja eventualne vakcine Americi mora se spriječiti na svaki način. Kapitalizam ima granica.“

CureVac je u 2015. i 2018. dobio finansijsku podršku za razvojne projekte od investicione fondacije Bila i Melinde Gejts, kada je radio na injekcijama protiv malarije i gripa.

Izvor: B92