Njemačka se sprema za vakcinaciju početkom januara

0
731
blank
Foto: Freepik

Očekuje se da će vlasti Evropske unije do 29. decembra odlučiti o odobravanju za upotrebu prve vakcine protiv korone. Shodno tome, Njemačka sprema posebne centre za vakcinaciju te zvaničnici ove zemlje navode da bi taj proces mogao početi u prvim danima januara 2021.

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel Helge Braun, potvrdio je ovu informaciju govoreći da je on kao obučeni ljekar spreman i sam pomoći u procesu vakcinacije te da će to saopćiti zdravstvenim zvaničnicima.

“Na tom procesu neću raditi svakog dana ili sata s obzirom na to da sam šef kabineta kancelarke i imam mnogo obaveza, ali sam se vikendom spreman pridružiti. Merkel i ja ćemo se vakcinisati kada dođemo na red”, naveo je Braun.

blank
Ilustracija: Twitter

Kada je riječ o zarazi u Njemačkoj, znatno je stabilnija situacija od uvođenja lockdowna 2. novembra, međutim, brojevi se nisu naročito smanjili.

U ponedjeljak je nacionalni Centar za kontrolu bolesti prijavio 12.332 nova slučaja u protekla 24 sata, što je porast u odnosu na proteklu sedmicu kada je zabilježeno 11.168 novozaraženih, piše ABC News.

Ograničenja koja podrazumijevaju zatvaranje restorana, barova, sportskih i rekreativnih objekata trebala bi biti na snazi najmanje do 10. januara, a neke regije poduzimaju i planiraju restriktivnije mjere.

Braun je naglasio da su strožija ograničenja potrebna barem u žarištima pandemije, prenosi Klix.