Njemačka / Sud zabranio mujezina: Tužiocima smetala “buka” i sadržaj džume

0
861
blank
Bračni par Lehmann (Foto: Bild)

“Allahu akbar – Allah je najveći. Ja svjedočim da ne postoji Bog osim Alaha.” Muslimanski vjernici znaju za ove fraze koje su dio džume petkom i u džamiji turske zajednice u Oer-Erkenschwicku u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija.

Međutim, lokalni bračni par podnio je tužbu protiv džamije s obrazloženjem da muslimanska molitva ometa stanovništvo!

Još 2013. godine gradsko poglavarstvo odobrilo je korištenje zvučnika tokom džume. Dvije godine kasnije Hans-Joachim Lehmann podnio je tužbu i ishodio zabranu korištenja zvučnika tokom molitve.

Danas je Upravni sud u Gelsenkirchenu dao za pravo Lehmannu i njegovoj supruzi.

Podnosilac tužbe je 69-godišnji Hans-Joachim Lehmann, član protestantske zajednice, koji živi sa suprugom na nekih 900 metara od džamije.

U izjavi za medije nakon suđenja izjavio je kako je tužbu podnio ne samo zbog “buke” nego i sadržaja molitve.

“Uznemirava nas razglas s munare preko zvučnika, ali još više sadržaj molitve. A ta molitva postavlja Allaha iznad našeg kršćanskog Boga. To ne mogu prihvatiti kao kršćanin koji je odrastao ovdje, u kršćanskom okruženju”, izjavio je Lehmann.

Predstavnik grada je u tužbi Lehmanna prepoznao društveno kritične i političke motive i pozvao na izvlačenje pravih zaključaka iz kontroverznog procesa.

Tužilac Lehmann je pristao na prijedlog sudije da sa predstavnicima grada i muslimanske zajednice sjedne za isti sto i pokuša naći rješenje.

No, gradske vlasti insistirale su na bezuslovnoj dozvoli za mujezina preko zvučnika što nije podržao sud. U obrazloženju sudije kaže se da treba istražiti da li ljudi u okoloni džamije prihvataju molitvu mujezina preko zvučnika pa tek onda donijeti dozvolu.

Nema sumnje da je na pomolu još jedan kontroverzni slučaj koji će izazvati dosta komentara.