Njemačka: Vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

0
508
blank

Njemačka je 25. jula najavila da će možda biti neophodno uvođenje ograničenja za nevakcinisane ako broj slučajeva u zemlji ponovo bude dostigao maksimum u narednim mjesecima.

Direktor kancelarije njemačke kancelarke Helge Braun rekao je za list Bild am Sonntag da ne očekuje još jedno zaključavanje zbog koronavirusa u Njemačkoj.

Braun je naveo da će nevakcinisanima biti zabranjen ulazak na mjesta poput restorana, bioskopa i stadiona jer je rizik preveliki.

On je dodao da će “vakcinisani sigurno imati više slobode od nevakcinisanih”.

Vakcinacija stanovništva u Njemačkoj je usporena posljednjih sedmica, što je dovelo do rasprava o tome kako podstaći one koji još nisu primili vakcinu da to učine.

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno vakcinisano.

Braun je rekao da se plaši da bi se broj novih slučajeva koronavirusa mogao povećati u narednih nekoliko sedmica i da bi mogao da dostigne 100.000 dnevno do kraja septembra.

Poslije više od dva mjeseca stalnog pada, u Njemačkoj od početka jula raste broj zaraženih, uglavnom zbog širenja zaraznije delta varijante koronavirusa.

“Ako bi delta varijanta nastavila da se širi ovom brzinom i ako joj se ne suprotstavimo vrlo visokom stopom vakcinacije ili promjenom ponašanja, imali bismo 100.000 zaraženih na dnevnom nivou za samo devet sedmica”, rekao je Braun.

Više od 90 hiljada ljudi umrlo je od posljedica infekcije COVID-19 u Njemačkoj, piše VOA.