Njemačko odlikovanje za negatora srebreničkog genocida

0
720
blank
Foto: EPA-EFE

Predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada Republike Srpske Gideonu Greifu će naredne sedmice biti uručen orden za posebne zasluge, a uručit će mu ga predsjednik Njemačke.

Gideon Greif je izraelski historičar koji je postavljen na čelo “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine” koja negira da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima.

Iz ureda njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, Al Jazeeri je potvrđena ova informacija o posebnom odlikovanju koje će biti upriličeno narednog mjeseca u Tel Avivu.

Navodi se da Greif dobija priznanje zbog njegovih postignuća u istraživanju holokausta, a inače je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme nacizma.

Inače, Komisija na čijem je čelu Greif tvrdi da u Srebrenici nije bio genocid uprkos drugačijim presudama međunarodnog suda. Navodi se i kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Ovaj izraelski historičar i profesor je nakon objavljenog izvještaja tvrdio da je ponosan na ono što su uradili i da to podstiče pomirenje.