Nova pljačka novca u Njemačkoj: Zaposlenica iz kompanije iznijela vreće za smeće sa šest miliona eura

0
346
blank
Foto: Ilustracija/Prosegur

Iz kompanije za prijevoz novca Prosegur u Potsdamu, glavnom gradu njemačke savezne države Brandenburg, ukradeno je šest miliona eura.

Pljačka, koju je počinila zaposlenica kompanije, dogodila se 2. septembra i uključivala je izuzetno jednostavan plan, piše Fenix-magazine.

Nije bilo pucnjave, eksplozija, munjevitog bijega ili nikakve spektakularne pljačke, poput one koja se dogodila u Saarlandu ranije ove godine ili one u Kudammu u Berlinu, gdje su se pljačkaši maskirali u sakupljače smeća.

Zaposlenica kompanije za prijevoz novca Prosegur je iz prostorija te kompanije jednostavno išetala sa vrećama za smeće u kojima je bio novac.

Prema policijskom izvještaju, žena je koristila glavni ključ kako bi mirno otvarala sefove i stavljala snopove novca u kese za smeće tokom svoje smjene. Nakon toga je sa torbama napustila prostorije kompanije. Snimci nadzorne kamere kasnije su zabilježili sve ove radnje.

Žena je ostavila tako minimalan dokaz da ni sutradan niko nije shvatio da je nestalo ukupno šest miliona eura.

Pomagač kradljivice uhapšen je u četvrtak, međutim, ona trenutno izbjegava hapšenje, a vlasti i dalje tragaju za njom.

Podsjetimo, pljačku je u oktobru prošle godine izvršila Mirnesa S. (42) iz poslovnice Prosegur u Štutgartu. Imala je jasan plan: dok je bila na poslu, diskretno je stavila oko 80 svežnjeva novčanica od 100 i 200 eura u kutiju, uzela 1,25 miliona eura, a da to niko nije primjetio.

Nakon toga je naglo napustila lokaciju. Prema njenoj kasnijoj izjavi, njen motiv je bio vođen ljubavlju, međutim, kako ju je ljubav izdala, odlučila je da se preda i nakon toga dobila trogodišnju zatvorsku kaznu. No, novca i dalje nema.

Čini se da Prosegur, kompanija za prijenos novca, nije imala sreće sa svojim zaposlenima jer je još jedan zaposlenik, nakon Mirnese S., počinio pljačku.

Naime, u decembru prošle godine od njih je uposlenik koji je imao 27 godina ukrao ukupno 135.000 eura gotovine. Od tada je osumnjičeni uhapšen, ali novac koji je ukrao i novac koji je ukrala Mirnesa ne mogu biti pronađeni.