Novo svjetsko čudo: Najduži most na svijetu

0
1110
blank
Foto: UPPA News

Najveći dio posla na izgradnji najdužeg mosta na svijetu je završen po planu, nakon što je instaliran i testiran sistem rasvjete, objavile su vlasti.

Bilo je potrebno šest godina pripreme i osam godina za izgradnju 55 kilometara dugog mosta koji povezuje Hong Kong, Zhuhai i Macao.

Glavni rad na mostu sastojao se od glavnog mosta dugog 22,9 kilometara, tunela dužine 6,7 kilometara i vještačkog ostrva, koji se smatra najzahtjevnijim dijelom cjelokupne konstrukcije.

U narednih mjesec dana, inženjeri i konstruktori će provjeriti koordinaciju različitih sistema i opreme mosta i nastaviti sa inspekcijom mosta i čišćenjem, rekao je Zhang Jinven, direktor projekta.

U proteklih 14 godina, regionalna privreda i transportna mreža doživjele su ogromne promjene, što je dovelo do preispitivanja propusne moći mosta, rekao je Su Ji, pomoćnik načelnika HZMB Autoriteta.

Ali Su je odbacio brige da most neće biti dovoljnog intenziteta saobraćaja.

“Mi imamo puno povjerenje u budućnost. Imamo cjelokupan alat koji nam je na raspolaganju”, rekao je Su dodavši da je “to kao igranje karata, možemo prilagoditi naše poteze u skladu s tim.”

Most će smanjiti vrijeme putovanja između Hong Konga i Žuaja od tri sata na samo 30 minuta, što će dalje povezati gradove u delti rijeke Pearl.