Objavljeni zvanični podaci o posljedicama zemljotresa u Turkiye: Poginula najmanje 1.121 osoba

0
255
blank
Foto: Getty Images

Ambasada Turske u BiH saopćila je posljednje zvanične podatke o broju nastradalih u zemljotresu koji je jutros pogodio jugoistočni dio Turske.

Kako je naglašeno, potres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske naročito u provinciji Kahramanmaraša, Hataya, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana ali i u gradovima pogranične regije Sirije: Idlib, Halep, Hami, Latakiji, Raqqai.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD), epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom gradu Kahramanmarašu, nakon čega je zabilježeno još 105 naknadnih podrhtavanja.

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarašu.

Iz AFAD-a su potvrdili da je broj poginulih do sada porastao na 1.121, dok je broj povrijeđenih, prema posljednjim informacijama, 7.003.

Prema riječima Yunusa Sezera, predsjednika AFAD-a, srušene su 2.834 zgrade. Ukupan broj osoblja koji je uključen u potragu i spašavanje u regionu je 9.698, saopćili su iz Ambasade Turske u BiH.

Ono što se zna od ranije, više od 10 timova za potragu i spašavanje iz Evropske unije mobilizirano je nakon potresa koji je pogodio Tursku, rekao je glasnogovornik Evropske komisije.
SAD, Velika Britanija, Izrael, Rusija i Kina su među ostalim nacijama koje su javno ponudile pomoć. Azerbejdžan je poslao 370 spasilaca, a Nizozemska je poslala 15 metričkih tona materijala za spašavanje i potragu.