Obratite pažnju: Ako ovo radite u stanu u Njemačkoj možete dobiti kaznu do 5.000 eura

0
208
blank
Foto: Pixabay

U Njemačkoj zakon nalaže sprovođenje “noćnog mira” s početkom u 22 sata. Prema pisanju njemačkih medija, stanari mogu biti kažnjeni ako stvaraju prekomjernu buku u svojim stanovima tokom noći.

Prema podacima potrošačke platforme bussgeld-info.de, nepridržavanje odmora nedjeljom, državnim praznicima i poslije 22 sata uveče može rezultirati kaznom do 5.000 eura. Trajanje noćnog odmora varira ovisno o saveznoj državi i općini i traje do šest ili sedam ujutro sljedećeg dana.

Glasna muzika koja se emituje iz stana klasifikuje se kao buka, koja posljedično narušava mir. Ova vrsta remećenja mira se smatra upravnim prekršajem.

U skladu sa zakonom, pojedinci koji stvaraju buku treba da očekuju visoku kaznu. Dozvoljena jačina muzike u stanu je približno 30 decibela. Ipak, ako se ova odredba uporno nadmašuje, buka bi se mogla smatrati narušavanjem mira.

Izbjegavajte popravke i građevinske radove nakon 22:00 sata zbog mogućnosti prekomjerne buke uzrokovane upotrebom čekića, bušilica i drugih alata.

Kako bi izbjegli potencijalnu novčanu kaznu, građani bi trebali renovirati stan van predviđenih perioda odmora, s obzirom da je nivo buke od upotrebe alata znatno veći.

Usisavanje također stvara buku, te je dobro ovu kućansku aktivnost obavljati kada nije vrijeme za odmor ili za spavanje.

Mediji također napominju kako pranje veša također može narušiti “noćni mir”.

Dobra je vijest kako postoje modeli mašina za pranje veša s niskim nivoom buke koji omogućuju pranje veša nakon 22 sata.

U pravilu, stanodavac ima mogućnost zabilježiti odredbe o odmoru u ugovoru o najmu ili u kućnom redu. Između ostalog, takav ugovor sadrži klauzule koje jasno propisuju što se ne smije u raditi u stanu i u koje doba dana ili noći, prenosi Fenix-magazin.