OBUDALIŠE NAROD: Austrija bi od sada mogla kažnjavati one koji nose zaštitne maske, kazne do 150 eura

0
116
blank

Početkom ovog mjeseca austrijske vlasti ukinule su mjeru obaveznog nošenja maski u javnom prevozu u Beču, a oni koji budu željeli i dalje da ih nose mogli bi da se suoče sa kaznom.

Prema pisanju “Der Spiegela”, novčana kazna do 150 eura mogla bi da se primjenjuje na osnovu Zakona usvojenog 2017. godine.

Taj Zakon predviđa zabranu pokrivanje lica na javnom mjestu. Izuzetak je nošenje maske iz medicinskih razloga kada je, prije izbijanja pandemije koronavirusa, za to bila neophodna potvrda ljekara.

Na ovu temu reagovao je i austrijski ministar zdravlja Johannes Rauh, poručivši da nošenje maski, za sada, ne predstavlja kršenje Zakona.

Međutim, od ovog je mjeseca neizvjesno je kako će se nadležni organi odnositi prema onima koji budu nosili maske, navode austrijski mediji.

Austrijski “Kurir“ je naveo da vlada traži način da riješi nedoumice oko ovog pitanja. Oglasilo se i austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da se neće smatrati prekršajem ukoliko osoba može da dokaže da masku nosi iz zdravstvenih razloga.